Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ziya Sizgin (UVA Fruit) aan de vooravond van het Turkse fruitseizoen

"Tekort aan oogstmedewerkers in Italië en Spanje biedt meer afzetmogelijkheden voor Turks fruit"

UVA Fruit is al vele jaren stevig gevestigd op de Weense groothandelsmarkt Inzersdorf. Momenteel biedt het bedrijf zijn groothandelsklanten in Oostenrijk, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Zweden een ruime selectie Turkse groenten. Deze groenten komen meestal meerdere malen per week in Wenen en andere delen van de EU aan, maar het bedrijf richt zich vooral op de handel in seizoensgebonden fruit uit Turkije.

Meerdere keren per week komen er vrachtwagens met versproducten uit Turkije aan in Wenen.

Begin van het Turkse kersenseizoen staat voor de deur
"Druiven, vijgen, granaatappels, citrus en kersen; dat is onze kernactiviteit," zegt eigenaar Ziya Sizgin. "De kersen zullen op zijn vroegst eind deze week hier aankomen. Hoewel het seizoen eerder is begonnen, hebben we besloten om het zonder de eerste kersen te doen, zodat de juiste kwaliteit op de markt beschikbaar is."

Volgens Sizgin is de vraag naar Turkse AGF-producten de laatste jaren sterk gestegen. Ondertussen worden de geïmporteerde goederen van UVA Fruit zowel in de Oostenrijkse foodretailhandel als op de Duitse versmarkten, zoals Stuttgart, Neurenberg, Leipzig, Dortmund, Wuppertal en Keulen, via tussenhandelaren verkocht. "Door de nauwe band met onze zakenpartner UVA Fruit in Turkije kunnen we terugvallen op de directe import uit de belangrijke teeltgebieden Antalya en Bursa. UVA Fruit Turkije heeft nu ook de bijbehorende certificeringen, zoals GlobalGAP en SMETA.

In tegenstelling tot de alarmerende berichten in de media ziet de heer Sizgin geen significante prijsstijgingen voor Turkse groenten. De prijzen voor paprika's liggen zelfs aanzienlijk onder het niveau van vorig jaar.

Turkije alternatief voor Spanje en Italië?
Als bekende leverancier aan de West-Europese markten ziet Sizgin nog meer groeipotentieel voor Turkse tuinbouwproducten. Voor de retailers is de huidige crisis soms meer een kans dan een uitdaging. "Natuurlijk hebben ook wij te maken gehad met logistieke problemen, vooral aan het begin van de crisis. Maar we waren organisatorisch goed voorbereid: Dankzij onze directe inkoop van goederen en onze eigen logistiek konden we deze uitdagingen snel oplossen."

De start van het Turkse fruitseizoen staat nu voor de deur. Over enkele dagen komen de eerste kersen aan, gevolgd door vijgen begin augustus. Druiven en granaatappels zullen waarschijnlijk vanaf september beschikbaar zijn.

Ondertussen zijn er leveringsproblemen in grote delen van het Middellandse Zeegebied, bijvoorbeeld in Spanje en Italië, door het acute tekort aan oogstmedewerkers. Dit kan op korte termijn een positief effect hebben op de afzet van Turkse producten, meent Sizgin. "Turkije is altijd al een interessant alternatief geweest voor Spanje en Italië, maar gezien de huidige omstandigheden verwachten we dat Turkse producten dit jaar nog betere afzetmogelijkheden zullen hebben."

Turkse meloenen maken nu ook deel uit van het seizoensgebonden aanbod van UVA Fruit.

Geminimaliseerd risico
Toch moet de Turkse tuinbouwsector ook rekening houden met de langetermijngevolgen van het virus, zegt Sizgin. "Ik denk dat de gevolgen van de crisis nog minstens een jaar lang voelbaar zullen blijven. Dat betekent dat wij daar ook rekening mee moeten houden bij het importeren. Gelukkig hebben we in Turkije al de nodige voorzorgsmaatregelen genomen en kunnen we zo de risico's tot een minimum beperken."

Voor meer informatie:
Ziya Sizgin
UvaFruit Handels GmbH
Laxenburgerstrasse 367/ Top 174
A-1230 Wien (Großmarkt Inzersdorf)
Oostenrijk
+43 1 615 07 47
office@uvafruit.at
www.uvafruit.at

Publicatiedatum: