Scelta Mushrooms zet in op transportbanden van roestvrij staal

Wanneer productiestraten gemodificeerd of uitgebreid worden, zijn passende transportsystemen vaak de oplossing voor een individuele installatieconfiguratie die bij de plaats past. In onderstaand geval ging het erom een bestaand systeem niet alleen maar ergens anders weer op te bouwen, maar ook om door middel van een modulaire bouwwijze een maximaal niveau aan flexibiliteit te bereiken.

In haar acht hoogmoderne fabrieken verwerkt het bedrijf Scelta Mushrooms uitsluitend paddenstoelen – onder andere voor de 25 wereldwijd vooraanstaande levensmiddelbedrijven. In de branche is de firma bekend om het lang houdbaar maken van haar producten op natuurlijke wijze en om het onderscheidende kenmerk het in paddenstoelen aanwezige vitamine D2 vrij te laten komen.


Nadat de paddenstoelen vacuüm verpakt zijn, worden ze in de zakjes verder getransporteerd, aan het einde kort verhit en zo houdbaar gemaakt. In de Ecopouch-zakverpakking zijn ze circa twee jaar houdbaar. (Foto: Dorner)

De doelstelling was om in een nieuwe fabriek van dochterbedrijf Scelta Essenza in het Nederlandse Venlo een upgrade van de reeds bestaande productiestraat door te voeren. Hier worden in een speciaal productieproces champignons in eigen sap geconserveerd. Eerst worden de verse paddenstoelen gewassen, gesneden en gedroogd. Als ze verder getransporteerd worden, komen ze bij een vacuümverpakkingsmachine. Daar worden ze in speciale kunststof zakken verpakt en aansluiten gevacumeerd. Aan het einde van de installatie worden de verpakte paddenstoelen – afhankelijk van de wensen van de klant tot 7 kg zwaar - kort op 126 °C verhit en zo voor circa twee jaar houdbaar gemaakt. Deze conserveringsmethode voor verwerkte paddenstoelen met de speciale Ecopouch-zakverpakking wordt uitsluitend door Scelta gebruikt en gedistribueerd naar klanten wereldwijd.

Modulaire opbouw bewijst zichzelf
Voordat dit op de nieuw ingerichte productiestraat kon gebeuren met behulp van diverse transportbanden uit roestvrij staal van Dorner, waren er echter enkele details waar over nagedacht moest worden. Zo moest de materiaalstroom naar de afzonderlijke levensmiddelverwerkende installatiedelen geherconfigureerd worden. Een aanvullende voorwaarde was dat de gehele installatieconfiguratie zo mogelijk modulair gepland werd, zodat de productiestraat zich ook achteraf nog aan laat passen. Hoe juist het idee van een modulaire opbouw is, bleek reeds na korte tijd. Om redenen op het gebied van productiehygiëne wensten reinigingsbedrijven namelijk nog aanpassingen die probleemloos en vooral snel te vervullen waren.


De gewassen, gesneden en gedroogde paddenstoelen worden op transportbanden naar de VDL-PMB-UVA-vacuümverpakkingsmachine getransporteerd. 
Foto: Dorner

Inmiddels is de installatie sinds meer dan een jaar zonder uitvaltijden op vijf dagen in de week in gebruik. Naast de kwaliteit van de transportsystemen waardeert de eigenaar de korte reactietijd evenals de grote technische knowhow van de aanbieder bij de oplossing van de individuele taakstelling: van de offerte tot aan het gereedstellen van de negen verschillend transportbanden uit roestvrij staal had Dorner minder dan een maand nodig.

Voor meer informatie:
Dorner GmbH
Karl-Heinz-Beckurts-Straße 7
52428 Jülich
+49 (0) 2461/93767-0
info.europe@dorner.com 
www.dornerconveyors.com/europe/de

Scelta Essenza BV
Venrayseweg
5928 RH Venlo
+31 77 720 1901
www.sceltamushrooms.com/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven