Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hogere vrachttarieven gecompenseerd door lagere koers van de euro

"De Egyptenaren accepteren de hogere appelprijzen nog altijd"

Het wordt voor Poolse appelen steeds moeilijker om de Egyptische markt te bereiken. Hoewel de Egyptenaren de hogere vrachttarieven accepteren, is er op het ogenblik nog steeds een tekort aan koelcontainers. Voor één Poolse exporteur is de Europese markt echter een soliede alternatief gebleken. 

Voor de Poolse appelexporteur Mohamed Marawan, directeur van Sarafruit, ziet het leven er totaal anders uit. Naast iedere dag thuis te moeten zitten, zijn ook zakenreizen, zoals een bezoek aan Freskon, geschrapt. "Polen heeft heel snel gereageerd op de Covid-19-situatie. Mijn gezin en ikzelf blijven zoveel mogelijk thuis. Gelukkig ligt de boomgaard op korte afstand van mijn huis zodat ik er af en toe heen kan om wat klusjes te doen. Het was een rare maand. Ik was van plan om Freskon te bezoeken maar dit evenement werd geannuleerd. Ik vraag me af wat er in de toekomst zal gebeuren. Vakbeurzen zoals Fruit Attraction zijn nog ver weg maar niemand kan zeggen hoelang deze crisis nog gaat duren." 

Sarafruit slaagt er nog steeds in appelen naar Egypte te verladen ondanks de hogere prijzen. Volgens Marawan is de waarde van de euro voldoende gedaald om de hogere vrachttarieven te compenseren. "Ongeveer een week geleden hebben we onze laatste zending naar Egypte verladen en volgende week versturen we nog een vracht. De prijzen voor het transport zijn zeer hoog maar de Egyptenaren accepteren deze hoge prijzen nog altijd. Dit heeft ook te maken met de lage koers van de euro, wat betekent dat de handel nog steeds winstgevend is voor Egypte ondanks de hogere prijzen. We sturen echter niet zulke grote aantallen omdat de voorraden laag zijn en we moeite hebben om de kwaliteit te vinden waar Egypte aan gewend is. Een ander probleem is de beperkte beschikbaarheid van koelcontainers. We verladen daarom telkens maar een paar containers."

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van koelcontainers is Marawan op zoek gegaan naar alternatieven om de rest van zijn appelen te kunnen verladen. "Voor ons is het afzetten van appelen op zowel de binnenlandse als Europese markt een oplossing gebleken. We kunnen ons fruit per vrachtwagen naar landen als Duitsland en Italië vervoeren en dit is een gemakkelijkere oplossing voor de export. Er is nog steeds veel vraag naar Golden-rassen en Red Prince. Al met al gaat het ons nog steeds goed. Het is moeilijker om fruit aan de Egyptische markt te leveren maar aangezien deze de hogere prijzen als gevolg van de gestegen vrachttarieven nog steeds accepteert, doen we hier gelukkig nog steeds zaken."

 

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155
Email: office@sarafruit.eu 
www.sarafruit.eu  

Publicatiedatum: