Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa uitgedaagd door verminderde vraag naar bewerkte aardappelen

De situatie op het Europese vasteland sluit nauw aan bij de huidige trends in het Verenigd Koninkrijk: De verkoop van versproducten in de detailhandel is aanzienlijk gestegen en landen als Frankrijk en Duitsland exporteren hun aardappelen om aan de vraag in Oost-Europa te voldoen. Ondertussen heeft de wijdverbreide sluiting van restaurants en andere foodservicepunten ertoe geleid dat de vraag naar bewerkte aardappelproducten aanzienlijk is gedaald.

Dit komt tot uiting in het aardappeltermijncontract van april 2020, waarbij de prijzen sinds begin maart zijn gedaald tot meer dan € 100/ton, om aan het eind van de maand af te sluiten op € 28/ton. Dit is zelfs gedaald tot onder het equivalente termijncontract in het jaar 2017/18 waarin sprake was van een overaanbod.

Het verlies van zo'n grote eindmarkt voor bewerkte producten heeft ertoe geleid dat veel fabrieken hun lijnen hebben gesloten en hun productie hebben teruggebracht. Dit is met name het geval voor lijnen die verse frites en andere producten produceren die moeilijker te bewaren zijn voor een langere periode. De productie van diepvriesproducten wordt voorlopig voortgezet en de detailhandelsverkoop van diepvriesproducten zal naar verwachting toenemen als gevolg van het feit dat consumenten voorraden aanleggen van niet-bederfelijke levensmiddelen.

De detailhandelsverkoop maakt echter slechts een klein deel uit van de totale verkoop en zal zelfs bij een mogelijke stijging de verliezen niet compenseren. In Nederland wordt volgens een recent persbericht van de Vereniging voor de aardappelverwerkende industrie (Vavi) ongeveer 80% van de productie van haar leden verkocht aan de foodservice. De komende vier maanden (april-juli) produceren Nederlandse bewerkers gemiddeld 581.000 ton voorgekookt product. Dit betekent dat als de fabrieken op volle capaciteit draaien, er hypothetisch tot 486.000 ton aan product zou kunnen zijn zonder eindmarkt.

Voor de week die eindigt op 3 april 2020 is de vrijhandel voor alle sectoren stilgelegd. De vraag van de detailhandel nam in die week iets af. De indruk bestaat dat zowel de supermarkten als de verpakkers vorige week mogelijk te veel hebben ingekocht en dat ze deze week nog steeds met voorraden werken.

De handel in de frituurmarkt is bijna volledig stilgevallen, aangezien de meeste frituurbedrijven in het hele Verenigd Koninkrijk gesloten blijven. Nog een week van goed weer in heel Engeland heeft ertoe geleid dat voor velen het poten van aardappelen in hetzelfde tempo is doorgegaan. De bodemomstandigheden zijn momenteel ideaal in de meeste delen van het land, hoewel de nachttemperaturen nog steeds laag zijn.
Sommige telers zijn nog onzeker of ze moeten poten, omdat niet duidelijk is hoe lang bepaalde markten niet beschikbaar zijn.

Om het volledige weekrapport te lezen voor de week die eindigt op 3 april, klik hier.

Om de prijstabellen te zien voor de week die eindigt in 3 april, klik hier.

Om de volledige uitgave over de effecten van het coronavirus op de Europese aardappelbewerking te lezen, klik hier.

Voor meer informatie:
Aiden Wright
AHDB
+44 024 7647 8894 
Aidan.Wright@ahdb.org.uk
www.ahdb.org.uk

Publicatiedatum: