Vorst in Verona beschadigt 40-50% van de Gala en Golden appelen

Vorige week werd Italië getroffen door flinke nachtvorst. Aanvankelijk leek de schade mee te vallen, maar nu, 8 dagen later, blijkt de situatie toch minder rooskleurig als gedacht. Dit wordt bevestigd door Alessandro Morini, een appelteler met een areaal van 40 ha in de provincie Verona (Italië).

"Gala en Golden zijn de meest getroffen rassen. De hoeveelheden en de kwaliteit zijn gedaald en de kosten zullen hoger uitpakken. Ik heb gezien dat 2 tot 3 van de 5 bloesems zwart zijn, dus deze zullen niet bloeien en appelen geven. Het is vaak de eerste bloei die de beste vruchten voortbrengt. Dit zorgt voor een behoorlijke daling van de algemene kwaliteit. Hoewel het nog vroeg is om echt zeker te zijn."

Er bestaat geen twijfel over de kosten: "We zijn nu ook gedwongen om de bloesem handmatig uit te dunnen. Echter, arbeidskrachten zijn momenteel moeilijk te vinden. Ik ben praktisch alleen bezig op 40 hectare grond. Het is niet gemakkelijk en ik zal dit ritme niet lang kunnen volhouden. Er moet iets gedaan worden als het om arbeid gaat, anders hebben we straks allemaal een groot probleem."

Volgens Morini is 70% van de appelen in het gebied van Verona van de Golden en Gala variëteit en die hebben dus flink geleden onder de nachtvorst. Pink Lady werd minder getroffen. "Ik hoop echt dat de vorst die voorspeld is, niet nog meer schade aan zal richten."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven