Alle grote Indiase fruitmarkten gesloten - AGF-producten kunnen vast komen te zitten in de havens

"Export van Chili naar India staat onder druk"

Indiase importeurs zijn altijd op zoek naar nieuwe importmarkten voor fruit. Normaliter worden de appelen voor de Indiase markt in Polen gekocht. Maar nu heeft één importeur er een missie van gemaakt om appelen en ander fruit uit Chili naar de Indiase markt te brengen. Na maanden onderzoek te hebben gedaan in Chili, loopt deze importeur nu aan tegen het feit dat India alle transporten minstens een week, maar mogelijkerwijs drie weken heeft verboden vanwege de coronacrisis.

Tuinbouw Chili ziektevrij
Na enkele jaren in Polen te hebben doorgebracht, besloot Saurabh Tanwar om voet aan de grond te krijgen op de Chileense markt. Zijn bedrijf, Fruitways, wilde appelen en ander fruit gaan importeren van Chili naar India. Na twee maanden in Chili te hebben doorgebracht, is hij enthousiast over de producten: "Naar mijn mening zijn Chileense appelen beter dan de Poolse en andere Europese appelen, vooral wat betreft de kwaliteit. Chili is een ziektevrij land in de tuinbouw, maar heeft dit jaar te maken gehad met droogte. Veel telers werden getroffen, wat te zien is aan de grootte en de kleur van de appels. Volgens onze statistieken heeft Chili dit seizoen nauwelijks premium klasse appelen, die meer dan 80 procent kleur hebben. Er is ook een dramatisch lager volume van appelen met een perfecte kleur, formaat en conditie. Bij het afronden van de cijfers was er wat minder restafval in vergelijking met vorig jaar. Er was een maximum van 3 tot 4 procent volume aan premium klasse Royal Gala in heel Chili."

Saurabh Tanwar in de appelboomgaard

Lage BTW-belasting
"De appeloogst is al begonnen en op dit moment is er de grootste vraag om te exporteren naar India. Begin februari is de oogst van Royal Gala begonnen. Volgens onze informatie werd de eerste zending naar India in de derde week van februari geladen. Op dit moment zitten we midden in de oogst van Red Delicious en de export zou eind maart moeten beginnen. In die periode zal ook de oogst van kiwi beginnen."

Ook Fruitways maakt zich op om de kiwi's aan het aanbod toe te voegen, wat vooral interessant is voor de Indiase markt. "We hebben ongeveer 35 - 40 containers met Gala, Red Delicious en kiwi. India is een goede markt voor deze producten. De kiwi is zeer interessant, omdat de nieuwe BTW-belasting nu lager is wanneer deze afkomstig is uit Chili. Voor Chileense kiwi is de BTW-belasting 15% tegenover 33% voor een ander herkomstland."

Ondanks het feit dat Fruitways de afgelopen maanden in Chili heeft doorgebracht, blijft het bedrijf handelen in Poolse appelen. "We zijn niet van plan om Polen als bedrijf te verlaten, maar Chili en zijn tuinbouw hebben ons wel verbaasd. We hebben onze plannen volledig veranderd. Polen staat alleen open voor de appelhandel, maar Chili kan het grootste deel van zijn AGF-producten naar India exporteren, zoals appelen, kiwi's, blauwe bessen, avocado's en druiven. Chili is echt groot in de tuinbouw. Ons plan is om onze activiteiten en volumes vanuit Polen op 30 procent van onze handel te houden en onze activiteiten en volumes naar Chili te verplaatsen voor de resterende 70 procent van onze handel."

"Fruitways zal in Polen slechts drie tot vier maanden per jaar in bedrijf zijn, wanneer het seizoen zijn hoogtepunt bereikt. De andere negen maanden zullen we in Chili werkzaam zijn. We hebben het hele jaar door zaken te doen in Chili en kunnen ons aanbod zelfs uitbreiden om de producten ook te exporteren naar andere markten dan alleen India, zoals Europa, Azië-Pacific en het Midden-Oosten."

Mogelijk tot 15 april geen toegang tot India
Aangezien Fruitways het eerste jaar zaken doet vanuit Chili, hebben ze al genoeg uitdagingen moeten aangaan. Onlangs kreeg Tanwar het verontrustende nieuws dat hij de komende week, misschien zelfs enkele weken, geen enkel product naar India zal kunnen verschepen.

"Het coronavirus raakt ons echt hard. De handelsrelatie tussen Chili en India is erg sterk, maar Covid-19 is op dit moment de echte barrière. Ons douaneagentschap in India berichtte ons dat alle afdelingen van de Indiase douane tot 31 maart zijn gesloten, mogelijk verlengd tot 15 april. We weten dus niet zeker hoe de situatie er de komende weken uit zal zien. We zijn allemaal in de war."

"Op zondag 22 maart kondigde de premier van India een totaal uitgaansverbod voor het hele land aan. Alle fruitmarkten zijn gesloten in alle delen van India, inclusief de grote markten zoals Azadpur Market Delhi, APMC Vashi Mumbai, Anna Market Chennai en de Electricity Bangalore. We hopen dat alles op 15 april weer normaal is, maar als het uitgaansverbod wordt verlengd, betekent dat zeker een groot verlies voor onze Chileense export. Hetzelfde gebeurde onlangs met Chileense kersen die in China aankwamen en daar vast kwamen te zitten in de havens. We willen geen soortgelijke situatie met onze producten in India. Er zijn al heel wat orders uit India geannuleerd door importeurs om elk mogelijk risico te vermijden dat de goederen niet kunnen aankomen. Aangezien dit ons eerste jaar in Chili is, is het geen goed begin. We maken ons zorgen, maar we hopen dat de handel tegen mei weer op gang kan komen," besluit Tanwar.

Voor meer informatie:
Saurabh Tanwar
Fruitways
+56 9 8894 6256
saurabh@fruitways.pl
www.fruitways.pl


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven