Italië, Spanje, Frankrijk en Nederland bundelen hun AGF-brancheorganisaties

De vier brancheorganisaties uit Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland die actief zijn in de AGF-sector (Interfel, Hortiespana, Ortofrutta Italia en BO G&F NL) zijn de afgelopen weken in Parijs bijeengekomen om een raad van bestuur van een verenigde Europese brancheorganisatie op te richten. Ze sluiten zich daarbij aan bij Freshfel Europe met als doel om de Europese AGF-sector te promoten en erkenning te krijgen voor de toegevoegde waarde die deze brancheorganisaties bieden. Alle nationale brancheorganisaties die binnen de EU erkend zijn, kunnen zich aansluiten.

Aangezien Freshfel haar regels al heeft aangepast om de coördinatie van de activiteiten van de brancheorganisaties op Europees niveau mogelijk te maken, zal de raad van bestuur worden opgericht tijdens de volgende Algemene Vergadering op 27 mei in Brussel. Het bestuur zal een leidende rol toekennen aan de brancheorganisaties die actief zijn in de AGF-sector tijdens de nieuwe discussies over het gemeenschappelijk tuinbouwbeleid en de strategie ‘Farm to fork’.

Daarnaast hebben de vier brancheorganisaties de Franse maatregel inzake circulaire economie besproken, die tot doel had het gebruik van plastic verpakkingen en stickers vanaf 1 januari 2022 te verbieden. Bij deze maatregel zouden alle marktdeelnemers van de verschillende lidstaten betrokken zijn en er zouden vragen rijzen over de verenigbaarheid ervan met de communautaire richtlijn inzake plastic.

"Gezien de moeilijke gezondheids- en economische situatie waarmee we momenteel te maken hebben als gevolg van het Coronavirus, is deze wens om samen te werken een positief teken. Brancheorganisaties werken aan het in stand houden van de toeleveringsketen in de verschillende landen die actief zijn om alle Europese burgers te voeden," zegt Ortofrutta Italia-voorzitter Nazario Battelli.

Interfel - Frankrijk
Interfel verenigt alle beroepen in de AGF-sector. Alle functies zijn vertegenwoordigd: teelt en productie, samenwerking, verzendingen, import, export, groothandel, distributie (supermarkten, gespecialiseerde winkels en cateringdiensten). Interfel is een particuliere organisatie en is erkend als nationale branchevereniging door de Franse plattelandswetgeving en door de Europese Unie in het kader van de gemeenschappelijke marktordening.
d.soares@interfel.com
www.interfel.com

Hortiespaña - Spanje
Hortiespaña is in 2016 door het Spaanse Ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu erkend als brancheorganisatie. Het verenigt de organisaties die tomaten, paprika's, komkommers, courgettes, aubergines, meloenen en watermeloenen in kassen telen en die bestemd zijn om vers te worden geconsumeerd. Het vertegenwoordigt 3 miljoen ton, 40.000 hectare kassen, 19.000 telers, 277 bedrijven en ongeveer 100.000 banen.
prensa@hortiespana.eu
www.hortiespana.eu

BO G&F Nederland
Branche Organisatie G&F Nederland (BO GF NL) is in 2016 officieel erkend door de Nederlandse autoriteiten. BO GF NL is opgericht door Fresh Produce Center, Glastuinbouw Nederland, LTO Vollegrond en Dutch Fruitgrower Organization en vertegenwoordigt meer dan 3.000 Nederlandse telers, bijna alle coöperatieve organisaties en 350 handelaars/exporteurs/importeurs inclusief geassocieerde retailers.
rodenburg@fpcnl.eu

Ortofrutta Italia
Ortofrutta ltalia is een non-profit organisatie, erkend door de Italiaanse regering als brancheorganisatie met een specifiek decreet op 6 december 2005, vernieuwd op 29 november 2016. Ortofrutta Italia bestaat uit de belangrijkste Italiaanse organisaties die de telers en handelaars in AGF-producten vertegenwoordigen. De organisatie vertegenwoordigt ongeveer 350.000 bedrijven, 300 PO's, 700 groothandelaren, 40 distributeurs en 15.000 gespecialiseerde winkels.
info@ortofruttaitalia.it
www.ortofruttaitalia.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven