Niemand hoeft zich zorgen te maken

Europese AGF-sector staat garant voor een continue aanvoer van veilige AGF

Freshfel Europe houdt samen met zijn leden de gevolgen van de uitbraak van COVID0-19 voor de bevoorradingsketen van groenten en fruit in heel Europa nauwlettend in het oog. Nu de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel een pandemie heeft uitgeroepen, heeft de sluiting van de grensovergangen in Europa sommige activiteiten in de toeleveringsketen voor versproducten vertraagd. Er zijn echter alle mogelijke maatregelen in de hele keten genomen om de aanvoer van AGF-producten van hoge kwaliteit in stand te houden. Door de sluiting van restaurants en cafés in veel lidstaten zijn consumenten in toenemende mate afhankelijk van de beschikbaarheid van groenten en fruit in de detailhandel voor thuisconsumptie. De AGF-sector voert besprekingen met de overheid om een ‘verse corridor’ te garanderen voor vrachtwagens die zeer bederfelijke verse groenten en fruit vervoeren, teneinde een tijdige levering te garanderen. Dit omvat het tijdig verzekeren van voertuigen en chauffeurs op de juiste locaties en het invoeren van protocollen om de handelsstromen te garanderen.

Ook wordt er gediscussieerd over het veiligstellen van middelen voor het komende plukseizoen, zoals het hebben van voldoende medewerkers die in boomgaarden plukken en werken in verpakkingsstations en verderop in de toeleveringsketen.

Alle Europese versproductenbedrijven nemen maatregelen om de werknemers in de toeleveringsketen zo goed mogelijk te beschermen. Niet-essentiële medewerkers werken vanuit huis, afstand onderling op de werkvloer is geregeld, er worden de hoogste hygiënische voorzorgsmaatregelen in magazijnen en groothandelsmarkten genomen en vrachtwagenchauffeurs worden geïsoleerd om hen veilig te stellen, zodat deze belangrijke groep niet wegvalt in de toeleveringsketen. In de detailhandel heeft het personeel en de veiligheid van de consument de hoogste prioriteit.

Hoewel de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid heeft verklaard dat er geen aanwijzingen zijn dat er overdracht via de voedselconsumptie zou kunnen plaatsvinden, herinnert de sector de consumenten eraan dat zij de aanbevelingen van de WHO inzake goede hygiëne bij de hantering en bereiding van levensmiddelen moeten opvolgen. Dit omvat het wassen van de handen, het gebruik van verschillende snijplanken en messen voor rauw vlees en gekookt voedsel en het vermijden van mogelijke kruisbesmetting tussen gekookt en ongekookt voedsel. Al deze inspanningen van de sector maken het voor de consument gemakkelijker om tijdens de hele uitbraak gezond en evenwichtig te blijven eten met veel groenten en fruit.

Voor meer informatie:
Freshfel, European Fresh Produce Association
+32 (0)2 777 15 80
info@freshfel.org
www.freshfel.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven