“Klimaat laat het toe om zeer late Centra Blue-blauwe bessenras in Frankrijk te telen”

Centra Blue, een nieuw ras uit Nieuw-Zeeland door Plant and Food Research, is te vinden op kwekerij Multibaies. Aangepast aan de Franse bodemomstandigheden en weersomstandigheden, kweekt deze doorgaans vanaf eind augustus blauwe bessen. Dit moment valt doorgaans samen met het einde van de Poolse kweekperiode – tot half oktober. “Het bijzondere van dit ras is dat het erg laat is. Nergens anders ter wereld vind je een ras dat zo laat nog in productie is. In een context waar de kleinfruitsector relatief speculatief is, bestaat er altijd een bepaald belang om voor of na iedereen te kweken. Centra Blue vertegenwoordigt daarom een reële zakelijke kans voor onafhankelijke kwekers en heeft het echte voordeel dat het een zeldzaam ras is,” legt directeur van Multibaies Mathieu Billotte, uit.

Het ras Centra Blue

Voor dit zeer late ras en met goede conserverende eigenschappen lijkt Frankrijk geschikt als bijzonder interessante kweekzone. “Wat het meest relevant is bij het planten van een ras als Centra Blue, is om dit laat te doen. Alleen zo kan er het meest van geprofiteerd worden,” legt Mathieu uit. “Het noorden van Portugal en Spanje zijn geschikte landen als het gaat om de juiste temperaturen, maar niet als het gaat om de juiste hoeveelheid regenval. Frankrijk – en dan met name het zuiden tot aan Anjou – is dan beter geschikt,“ vertelt Mathieu.

Bovendien kan het ras vanaf 2022 profiteren van een EU-certificering. Deze tweeledige certificering is gebaseerd op EPPO-normen (Europese en Mediterrane Organisatie voor Plantenbescherming), wat enerzijds een hygiënegarantie en anderzijds conformiteit impliceert.

“Grote retailers willen dat steeds meer van hun blauwe bessen uit Frankrijk komen”
80% van de plantenopbrengst bij Multibaies is bestemd voor export, namelijk naar Spanje, Marokko, Portugal, Servië, Roemenië, Turkije en Georgië. De meeste in Frankrijk geconsumeerde blauwe bessen komen nog steeds uit het buitenland, maar de situatie is wel aan het veranderen. “De consumptie van blauwe bessen in het land neemt elk jaar toe. Op de Franse markt is er aan de ene kant inderdaad sprake van een tekort aan Franse blauwe bessen. Daarnaast is een toenemende vraag vanuit grote retailers, wat leidt tot veranderingen binnen de sector.”


Het ras Centra Blue

Over Multibaies
Multibaies is een van de weinige historische actoren in Europa gespecialiseerd in blauwe bessenplanten. “Wat ons onderscheidt van onze concurrenten, is de volledige beheersing van onze productie-expertise en van het in-vitro-vermenigvuldigingsproces,” legt Mathieu uit.

De kwekerij, die jaarlijks ongeveer 1 miljoen planten kweekt, heeft drie verschillende typen klanten: Tuincentra, onafhankelijke fruittelers die toegang hebben tot een catalogus van vrij te distribueren rassen, zoals Centra Blue, en tot slot de belangrijkste spelers in de sector die de genetica bezitten. “Op het gebied van fruitteelt is er sprake van een zeer sterke neiging tot verticale integratie, dat wil zeggen: het ontwikkelen van clubrassen. Het bedrijfsmodel is gebaseerd op intellectueel eigendom. De grootste angst is dat deze klanten de controle over het ras verliezen. Daarom hebben ze een betrouwbare kwekerij als Multibaies nodig waaraan ze de ontwikkeling van hun teelt kunnen toevertrouwen. Omdat over het algemeen de 'Low Cost'-multiplier vaak 'High Risk 'is als het gaat om intellectueel eigendom,” besluit Mathieu.

Voor meer informatie:
Mathieu Billotte
Multibaies
Telefoonnummer: +33 6 24 98 43 14
contact@multibaies.com  
www.multibaies.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven