Leden Europatat bezorgd over toekomst handel met het VK

Nadat de Europese Raad groen licht heeft gegeven voor onderhandelingen over een nieuwe samenwerking met het VK heeft Europatat het onderhandelingsteam, DG AGRI en DG SANTE een position paper gestuurd, waarin de sector de Europese Commissie vraagt om prioriteit te geven aan het wijzigen van de EU-wetgeving zodat het VK als derde land kan worden opgenomen vanwaaruit de EU poot- en consumptieaardappelen kan importeren. 

De leden van Europatat maken zich grote zorgen over de toekomstige handel in aardappelen tussen de EU-lidstaten en het VK. 

Naast de binnenlandse productie van zo'n 5,5 mln ton consumptie- en pootaardappelen (goed voor ongeveer 10% van de totale aardappelproductie van de EU-28) importeert het VK jaarlijks zo'n 255.000 ton (€112 mln) aardappelen, waarvan 191.000 ton (€84 mln) uit EU-landen. 

Dit betekent dat voor de EU-27 de export van consumptie- en pootaardappelen naar het VK goed is voor zo'n 12% van het volume en 13% van de waarde. Voor het VK vertegenwoordigt de import 75%, zowel in volume als waarde van haar totale aardappelimport. 

De Britse aardappelexport (in totaal zo'n 295.000 ton, €138 mln) bestaat voor ongeveer 70% uit pootaardappelen (205.000 ton) en de export naar de EU vertegenwoordigt 60% van de waarde (ongeveer €84 mln). 

"Het is dan ook van het grootste belang voor onze sector dat de onderhandelingen gericht zijn op het zeker stellen van een zo stabiel mogelijke situatie, zodat de concurrentiepositie van de 27 EU-lidstaten in het VK en op de internationale markt niet verzwakt."

 

Voor meer informatie: 
Europatat
Tel: +32 2 777 15 85
Email: secretariat@europatat.eu
www.europatat.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven