Ayres Wehrmeister, Agrifood:

"Braziliaanse bataten hebben unieke grootte"

Dit jaar is de export van de witvlezige zoete aardappel (bataat) uit Brazilië begonnen in februari en het seizoen duurt tot en met november. "Deze bataten uit Brazilië wegen gemiddeld 400 gram, wat stukken groter is per stuk dan de gemiddelde maten uit andere landen (200 gram - 250 gram) De maten, die uit Brazilië komen, zijn dus vaak medium, large en extra large. Daarbij begint de medium maat bij de 400gram per bataat", vertelt Ayres Wehrmeister Junior van Agrifood.

De bataten worden in het voorjaar in de grond geplant en ongeveer 100 dagen later geoogst. "De beste temperatuur voor de zoete aardappel om te groeien, is 24 graden en sinds het in sommige gedeelten van Brazilië vaak warm zat is, kan dit bijna het hele jaar door. Bij het oogsten wroet een machine door de aarde waardoor de aardappel naar boven komt met de aarde en deze kan dan met de hand worden opgeraapt uit de losse aarde. Dit gebeurt met handschoenen op een zorgvuldige manier zodat de kleurstoffen, die zorgen dat de bataat een paarse kleur heeft, zo goed mogelijk worden behouden", aldus Ayres.

"Na het oogsten worden ze een paar dagen bewaard op hoge temperatuur (30 graden) zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Tijdens het exporteren en bij opslag worden ze droog en gekoeld opgeslagen (rond de 14 graden)"

"De bataat heeft vele verschillende varianten. De meest bekende variant is de bataat waarbij het vlees van de bataat oranje is. De iets minder bekende bataat is de bataat met wit vlees en een paarse kleur aan de buitenkant. Deze bataat is gezonder dan de gewone zetmeelrijke aardappel die we gewend zijn in Nederland."

De bataat met wit vlees is rijk aan voedingsstoffen, vezels en heeft weinig koolhydraten. Deze bataten bevatten ook veel water wat perfect is voor een dieet en voor de huidige tijd waar men lekker en gezond wilt eten. De zoete aardappel wordt gezien als een Superfood. Boordevol goede voedingsstoffen en Vitamine A", besluit Ayres, enthousiast.

Voor meer informatie:
Ayres Wehrmeister Junior
Agrifood B.V.
Tel: + 31 (0) 10 3048479
Mobiel +31 (0) 683 574 721
ayres@agrifoods.nl 
www.agrifoods.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven