Wedstrijd Gouden Tavola bekroont appelchips, groentenpaté en vegan vlees van paddenstoelen

De wedstrijd Gouden Tavola bekroont tweejaarlijks de meest opmerkelijke culinaire vernieuwingen en bepaalt mee wat er morgen op het bord van de consument ligt.  De wedstrijd wordt georganiseerd naar aanleiding van Tavola die sinds 1982 om de 2 jaar foodprofessionals uit retail, groothandel, speciaalzaken en cateringorganisaties uit meer dan 30 landen verzamelt.  

Strenge selectie met twee juryrondes
Een professionele jury van ervaren aankopers selecteerde in twee juryrondes de deelnemende producten om de Gouden Tavola toe te kennen. De 15 koppige jury bestaat uit leidinggevende aankopers, verantwoordelijken uit de gastronomie, product- en merkontwikkeling, de reclamewereld en leden van de vakpers.

Vier categorieën 
De criteria voor vernieuwing zijn verschillend volgens het kanaal waarbinnen het product verkocht wordt. Een supermarkt hanteert andere criteria dan bijvoorbeeld een delicatessenzaak of een cateringbedrijf. De Gouden Tavola houdt hiermee rekening en daarom zijn er vier verschillende categorieën.

Alle AGF-gerelateerde producten die zijn genomineerd op een rijtje:

1e nominatie Gouden Tavola Retail 2020: Natuurlijk Vegan – Van Koolen/Deliva
Een samenwerking tussen de firma Van Koolen en Deliva die inspeelt op de veganistische trend van dit moment. Dit vegan product is geen copy-vleesproduct maar heeft als basis ‘zwammen’. De producten zijn gemaakt van eigen geteelde groenten van de familie Koolen uit Nederland.

2e nominatie Gouden Tavola Retail 2020 (ex-aequo): Frutastic Veggie Powders - Frubero
Deze gevriesdroogde groentenpoeders spelen in op de conveniencetrend (makkelijk in gebruik), gezond, clean label, lang houdbaar en ook duurzaam: het product is 1 jaar houdbaar, bijgevolg wordt niet zoals in de verse variant voedsel weggegooid. Het is de eerste maal dat gevriesdroogde groentenpoeders in een consumentenverpakking op de Benelux markt worden gecommercialiseerd. 

2e nominatie Gouden Tavola Retail 2020 (ex-aequo): Apple Chips - Fruitlayer
Dankzij een uniek droogproces bekomt men krokante appelschijfjes, waarbij de smaak gegarandeerd blijft. Ook de kleur en het vitaminegehalte blijven behouden. Een 100% natuurlijk product zonder toevoegingen. Fruit Layer is een jong bedrijf, gespecialiseerd in het maken van appelchips. Men gebruikt de Greenstar appel en Jonagold. Er worden enkel appelen van Belgische bodem gebruikt waardoor de ecologische voetafdruk beperkt wordt.

2e nominatie Gouden Tavola Delicatessen 2020: Pili Noten - Joka
Te verkrijgen in 3 versies: Naturel met Himalaya zout, Matcha en Cacao. De Pilinoten komen van de piliboom en vind je enkel in de Filipijnen aan de Mayon vulkaan. Er zijn slechts 70.000 pilibomen en ze kunnen niet gekweekt worden in plantages. Daardoor komt deze noot in aanmerking voor het “WILD CERTIFICAAT”. De grote vrucht die ongeveer de grootte heeft van een kleine avocado wordt op 25 meter hoogte met de hand geplukt. De steen wordt manueel gekapt om de noot vrij te maken. 

2e nominatie Gouden Tavola Foodservice 2020 (ex-aequo): Pépites - Bonduelle
Men heeft een groente ontwikkeld door peulvruchten en groenten samen te voegen tot 1 groente korrel zonder andere toevoegingen buiten water. Dit product is glutenvrij, vol van eiwitten en koolhydraten en in iedere keuken toe te voegen. Voor Pépites selecteert Bonduelle de groenten en peulvruchten die gedroogd worden, tot meel worden gemalen en vervolgens met water (zonder andere toevoegingen) worden gekneed tot een glutenvrij groentedeeg. Van dit groentedeeg worden korrels in verschillende vormen gemaakt en gedroogd. Pépites is verkrijgbaar in 3 varianten.

Winnaar Gouden Tavola Traiteur 2020:
Atelier Du Jardin Groentepaté – De Beauvoorder
Een gamma van plantaardige groentenpatés made by “De Beauvoorder”. Grof van structuur, met pit maar toch voldoende smeuïg om te smeren. Gericht op de flexitariër op zoek naar variatie. Kleurrijk en smaakvol in 4 recepten: groen met spinazie, erwt en munt; rood met rode biet, appel en rozijn; geel met mango, pompoen en curry; oranje met paprika, zongedroogde tomaat en feta. Zonder toegevoegde suikers, zonder kunstmatige kleurstoffen of smaakversterkers. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven