Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
25% minder appels dan vorig jaar

Areaal peer streeft appel voorbij.

Al jarenlang wordt het perenareaal in Nederland jaarlijks groter. In 2012 was
dat niet meer het geval. Het areaal peer daalde heel licht tot 8.170 ha (tabel
6.3). Het appelareaal daalde opnieuw. In 2012 met bijna 4%. Hierdoor is
voor het eerst het areaal peer (8.170 ha) groter dan het areaal appel (7.950 ha) in Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse ramingen van LEI Wageningen UR.

De vorst in februari heeft gezorgd voor een lagere fruitoogst. De productie van appelen ligt landelijk ongeveer 25% onder het niveau van vorig jaar. Voor Elstar geldt een daling van meer dan 30%. Doordat ook het areaal appel opnieuw gedaald is, is de productie met 313.000 ton lager dan ooit. De perenproductie daalde nog sterker dan de appelproductie. In Nederland is van Conference 165.000 ton geoogst. Dit is een daling van 37% in vergelijking met 2011. De totale perenproductie ligt ongeveer 40% lager.

De prijzen voor appelen en peren zijn goed. Dit is mede te danken aan de lage Europese oogst. In vrijwel alle Europese landen zijn minder appelen geproduceerd dan vorig jaar. De perenproductie in Europa daalde met maar liefst 30% ten opzichte van 2011.



De spreiding in inkomen tussen fruittelers is jaarlijks groot. Dit seizoen zal het nog extremer zijn. In gebieden waar veel vorstschade is, zullen telers weinig verdienen aan de fruitverkoop. De goede prijzen maken op die bedrijven het productieverlies verre van goed. Voor de telers die wel een redelijke tot goede productie hebben weten te realiseren, kan het een goed jaar worden. Gemiddeld wordt een rentabiliteit geschat op 94% met een inkomen uit bedrijf per onbetaalde aje(arbeidsjaareenheid) van ongeveer 40.000 euro. 

Publicatiedatum: