Jean-Pierre Dalle, Ribambelle:

“Gemiddelde kwaliteit en goede prijzen op de witlofmarkt”

"Witlof is niet heel lang houdbaar en moet dus meestal meteen worden afgezet,” legt Jean Pierre Dalle van Ribambelle uit. “Eind juli hadden we te maken met een drie dagen durende hittegolf, gevolgd door een periode van hevige regenval in september, oktober en november. Ook viel er te veel regen om te oogsten en hadden de witlofpennen last van het vele water. Dit alles heeft ertoe geleid dat de kwaliteit van de witlof heel gemiddeld is.”

De oogst van de wortels is nu voltooid. “Er zijn veel kleine wortels en heel weinig producten. In vergelijking met een normaal jaar leveren de telers ongeveer 20% minder witlof. Het voordeel daarvan is wel dat de prijzen boven het gemiddelde liggen. Het kleinere volume wordt dus gecompenseerd door een hogere prijs. We weten zeker dat de prijzen voor de telers de komende weken gunstig zullen zijn. ”Jean Pierre voegt hier nog aan toe dat de vraag naar witlof sinds kort zeer goed is. “Zoals elk jaar was het echter heel rustig tijdens de kerstvakantie.”

Jean-Pierre is bang dat de teelt in september problematisch zal verlopen. “Normaal gesproken hebben veel telers wel wat wortels om in september witlof op de markt te brengen. Maar omdat de wortel er niet geweldig uitziet, willen ze misschien nu niet het risico nemen om in deze periode te zaaien. Als de vraag goed is in april, mei en juni, zullen ze in plaats daarvan voor een goede prijs alle wortels verwijderen en willen ze waarschijnlijk niet het risico lopen dat ze in september opnieuw moeten beginnen met een product van een mindere kwaliteit en een onbekende prijs. Dit zal een groot probleem zijn. Ik vraag me echt af of de afzet van de producten zal gaan lopen. Nederland en België kampen met hetzelfde probleem. We kunnen een iets van hun opbrengst kopen, maar dat is veel duurder dan zelf telen en dus niet erg interessant.”

Voor meer informatie:
Jean-Pierre Dalle
Ribambelle  
Zone Artipole No. 1
Allée d’Espagne
BP 90040 Monchy le Preux
62051 Saint Laurent Blangy Cedex
Telefoonnummer: +33 (0)3 21 157 161
jp.dalle@ribambelle.biz  
www.ribambelle.biz


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven