Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We hebben onze plannen voor Poolse appelen in 2020 vaarwel gezegd"

Indiase importeur richt zich op Oekraïne en Chili voor de import van appelen

Poolse appelen kampen met problemen op de Indiase markt. Volgens de Indiase exporteur Fruitways, die onlangs de grootste fruitmarkten in India bezocht, zijn er nauwelijks Poolse appelen op de markt te krijgen. Nog erger is het feit dat Polen haar positie op de importmarkt dreigt te verliezen aan twee concurrenten omdat deze volgens Fruitways eenvoudigweg fruit van hogere kwaliteit voor een betere prijs kunnen leveren. 

Saurabh Tanwar is de directeur van Fruitways, een Indiase exporteur van vers fruit. Na samengewerkt te hebben met talloze Poolse telers voor het verladen van appelen maar India, merkt hij dat er op de Indiase markt sprake is van een verontrustende trend omdat er nergens Poolse appelen te koop zijn. "Recent bezocht ik diverse markten om het aanbod te bekijken. Ik kwam tot de conclusie dat de handel traag is en dat appelen worden verkocht voor prijzen tussen de €0,45 en €0,54 per kilo. Het ging hier met name om uit Turkije geïmporteerde appelen. De prijs van lokale appelen is nog lager, rond de €0,36 per kilo. De kwaliteit van deze appelen is echter zeer goed. Dit kwam als een verrassing omdat Indiase appelen vaak van mindere kwaliteit zijn. Bovendien is het zo dat India dit jaar een recordappeloogst heeft. Er is dus een ruime beschikbaarheid."

"Nu de prijzen van Indiaas product zo laag zijn, is het nagenoeg onmogelijk om nog iets te verdienen aan importappelen," legt Tanwar uit. "Je moet ook de transport- en douanekosten meerekenen. Neem nu bijvoorbeeld Turkse appelen. Nadat je de appelen hebt ingeklaard, hebben ze je €24,92 gekost per door (18 kilo). Dezelfde appelen worden vervolgens voor €14,95-€19,06 per 25 kilo verkocht, waardoor Turkse appelen verliesgevend zijn dit jaar. Lokaal geteelde appelen zijn momenteel erg in trek en gezien de overvloedige oogst verwacht ik dat de koelhuizen er tot de nok mee gevuld zijn."

Dit is waarom het voor Poolse appelexporteurs die India als voornaamste markt hebben dit seizoen lastig kan worden. "Poolse telers bewaren hun appelen in koelhuizen tot de voorraden in India uitgeput zijn. Op deze manier hopen ze betere prijzen voor hun appelen te krijgen, wat volkomen logisch is natuurlijk. Normaal gezien komt in december of januari een einde aan de aanvoer van lokale appelen, net na de belangrijke feestdagen. Dit jaar is de beschikbaarheid zo hoog dat ik denk dat de binnenlandse voorraden pas in maart uitgeput zullen zijn. Tot die tijd zal er dan ook nauwelijks vraag zijn naar Poolse appelen," licht Tanwar toe. 

Het spreekt voor zich dat dit gevolgen zal hebben voor Poolse telers die hun appelen in koelcellen bewaren. Ze zouden natuurlijk een paar maanden langer kunnen wachten? Tanwar is hier echter niet zo zeker van omdat binnenkort een nieuwe speler toegang tot de Indiase markt zal krijgen. "Ik heb vernomen dat Oekraïne de eerste proefzending van vijf containers appelen naar India heeft verladen. Als deze containers worden goedgekeurd, dan zal de Indiase markt officieel toegankelijk zijn voor Oekraïense appelen. De Polen hanteren van oudsher lage prijzen voor hun appelen maar die uit Oekraïne zijn nog voordeliger. Zij zullen grote concurrenten voor Poolse exporteurs worden."

Nu Poolse appelen een steeds minder interessante keuze voor Fruitways worden, gaat Tanwar binnenkort op reis naar Zuid-Amerika, om precies te zijn naar Chili. "We zijn op zoek naar alternatieven en Chili is een goede kandidaat. Het grappige is dat het Chileense seizoen eind februari aanvangt en dat zou ideaal zijn als men rekening houdt met de transittijd van 50 dagen. Dit zou betekenen dat we de markt van Chileense appelen kunnen voorzien als de binnenlandse voorraden op zijn. De telers waar ik contact mee heb in Chili zijn echter van plan om in 2020 wat eerder aan hun seizoen te beginnen. De pluk zal mogelijk dus al halverwege januari van start gaan!"

In de toekomst zou Chili dus weleens een belangrijke leverancier van appelen aan de Indiase markt kunnen worden. Tanwar gaat zelfs zover dat hij overweegt om na januari te stoppen met de import van Poolse appelen. "We verwachten dat de eerste zending acht februari wordt verladen. De kwaliteit schijnt zeer goed te zijn met een hoge Brix. Als de voorraden in India tot maart meegaan en Chili het vanaf dat moment over kan nemen, hoe moet het dan met Polen? Poolse exporteurs hebben de maand januari om hun appelen naar India te exporteren maar in deze periode zullen de prijzen niet gunstig voor hen zijn. Als bedrijf hebben we onze plannen wat betreft Poolse appelen voor 2020 vaarwel gezegd en zullen alleen in januari nog zaken met ze doen. Het feit dat onze laatste zending, een enkele container uit Polen, voor 70% gevuld was met beschadigde Royal Gala-appelen was de druppel. Chili zal een nieuw project worden voor Fruitways," aldus Tanwar. 

 

Voor meer informatie:
Saurabh Tanwar
Fruitways
Tel: +48 503 939 974
Email: saurabh@fruitways.pl 

Publicatiedatum: