Thijs van Beusichem, Friet van Beus:

"Verser kan eigenlijk niet"

Tholen – Wat begon met een schrapper is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze onderneming. Onder de naam ‘Friet van Beus’ verkoopt de familie van Beusichem uit Zeewolde verse friet van aardappelen uit eigen teelt. Elke dinsdag en vrijdag wordt de friet gesneden, vacuüm verpakt en bezorgd: rechtstreeks van de hand en machine naar de klant. “Verser kan eigenlijk niet.”


Joost en Thijs van Beusichem van Friet van Beus

Zoon Thijs van Beusichem vertelt uitgebreid hoe het allemaal begon. “Ik had zelf het idee om een frietkar te beginnen, maar dat bleek al snel niet haalbaar. Toen dacht ik: is het niet mogelijk om zelf friet te snijden en dat te verkopen? Mijn broer Joost zag dat ook wel zitten. Na de kunst een beetje af te hebben gekeken bij een teler in Zeeland die dat al deed, zijn we begonnen. We kochten een schrapper en zijn toen, inmiddels ongeveer twee jaar geleden, begonnen met het zelf snijden, vacuüm verpakken en bezorgen van verse friet. Voor een van onze afnemers konden we al gelijk aan de slag; dat kleine beetje afzet aan het begin was een fijne opstart.”

Verhoogde capaciteit
De opstart verliep vlot en het duurde dan ook niet lang voor ze overstapten op een snijmachine. “Na een paar weken met de hand snijden hebben we via via een automatische snijmachine gekocht. Later kwam daar nog een rollersorteerder bij en afgelopen winter hebben we ook geïnvesteerd in een extra vacuümmachine en automatische afweger, zodat we lekker snel kunnen werken. De capaciteit is hierdoor verhoogd: in dezelfde tijd kunnen we meer afkrijgen. Zo kunnen we gestaag blijven groeien.”

Friet van Beus levert elke week een goede 3.000 kilo vacuümverpakte verse friet, met name aan de horeca. Voor de friet wordt van augustus t/m oktober het vroege ras Frieslander gebruikt. De rest van het jaar komen ze rond met Agria. “Deze bewaren we lang en kunnen we tot eind juli gebruiken. De rassen sluiten nu precies aan, waardoor we altijd eigen product kunnen gebruiken. Dat is belangrijk voor ons, want zo kunnen we continue kwaliteit leveren aan onze klanten. Bovendien weten ze dan ook waar de aardappelen vandaan komen. Het lokale aspect wordt erg gewaardeerd”, legt Thijs uit.  De 25-30 hectare aardappelen zijn onderdeel van de 110 hectare van het akkerbouwbedrijf Van Beusichem, waar naast aardappelen ook uien en suikerbieten geteeld worden.

Rechtstreeks van de teler
“Waar onze friet zich in onderscheidt, is het feit dat het 100% aardappel is. We voegen geen conserveringsmiddelen toe en daardoor smaakt de friet helemaal naar aardappel. Daarnaast is het natuurlijk mooi dat de friet gewoon rechtstreeks van de teler komt. Dat is iets wat consumenten ook belangrijk vinden. Er zit echt een verhaal achter onze friet: mensen kunnen zien waar het vandaan komt en wie het heeft gemaakt. Ik heb het idee dat de verbinding tussen burger en akkerbouwer wat minder is geworden. Vroeger kende iedereen wel een teler in de familie of in de buurt, maar dat is nu allang niet meer het geval. Met Friet van Beus willen we die verbinding weer sterker maken.”

Het bedrijf is een echt familiebedrijf, dat gerund wordt door vader Leo, moeder Jolanda en de broers Thijs en Joost. Zusje Judith studeert nog. “Als familiebedrijf kunnen we ons onderscheiden. We zijn niet met de winst voor een jaar bezig, maar kijken echt vooruit. Natuurlijk is er wel eens een meningsverschil, maar ik ben blij dat we goed kunnen samenwerken.”

Potentie
Deze samenwerking loopt zo goed, dat het bedrijf Friet van Beus inmiddels best veel verschillende klanten heeft die het hele jaar afnemen. “De afzet loopt goed door. We zouden de friet dan ook best wel verder willen uitbreiden, al moet het wel in dienst van ons akkerbouwbedrijf blijven staan. De teelt van aardappelen, uien en suikerbieten blijft onze hoofdmoot. Toch willen we best doorgroeien, er zit zeker nog potentie in”, sluit hij lachend af.

Voor meer informatie:
Thijs van Beusichem
Friet van Beus
Duikerweg 10
3897 LM Zeewolde
T: 0623972300 (Thijs) of 0623055742 (Joost)
E: info@frietvanbeus.nl 
W: www.frietvanbeus.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven