Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Project Musa Fibra zoekt naar partners uit de fruithandel

Studenteninitiatief ontwikkelt papier uit ananaskronen en -bladeren

Kersttijd is ananastijd. De exoten worden overwegend uit Costa Rica afgenomen en vers per stuk, in conserven en steeds vaker ook als convenience-product aangeboden. Waar echter slechts weinigen over nadenken, is wat er met de kroon van de ananas en de bladeren van de ananasplant zelf gebeurt. Een studenteninitiatief van de Leibniz universiteit Hannover heeft een methode ontwikkeld om precies dit afval te verwerken tot papier. Nu is men op zoek naar partners. 



"We waren onlangs vijf weken in Costa Rica om ons een beeld te vormen van de situatie ter plaatse. Alleen al bij het afhakken van de kronen ontstaat er op een plantage per week 200 ton afval. Dit blijft normaal ongebruikt liggen en kan deels zelfs een probleem worden", legt Niklas Tegtmeier van het project Musa Fibra van 'Enactus Leibniz Universität Hannover e.V.' uit.


Het team tijdens het bezoek in Costa Rica


Convenience producten en de sapproductie zijn belangrijke factoren in de ananassector en de hoeveelheid kronen die als afval overblijven is dan ook groot. Bij de ananassen voor dit doeleinde worden de kronen namelijk al afgehakt voor het transport om zo de export te vergemakkelijken. Daar komen de planten zelf nog bij, want ze dragen twee jaar vruchten en worden daarna door nieuwe planten vervangen.  "Het afval wordt tijdens het droge seizoen aan lokale telers gegeven, die dit aan vee voeren. De resten op de akkers worden ondergeploegd of met chemicaliën verdroogd, want als de telers het materiaal gewoon laten liggen biedt het een perfect onderkomen voor een lokale vliegensoort die ziektes op vee kan overdragen." De door het initiatief ontwikkelde papierproductie zou dus aan de ene kant het afvalprobleem oplossen en aan de andere kant een duurzaam alternatief voor de papier- en verpakkingsindustrie bieden.


"We werken momenteel nog in ons laboratorium en daarom in zeer beperkte hoeveelheden. Op industriële schaal rekenen we er echter op dat ons alternatief maar weinig in prijs scheelt met conventioneel papier. Bovendien maken we geen gebruik van chloorbleking en willen we de papierproductie zo ecologisch mogelijk vormgeven om schadelijke afvalstoffen te vermijden." Het gebruik is niet anders dan bij conventioneel papier en zo kan het papier dus veelzijdig ingezet worden. Van visitekaartjes tot aan transportkistjes voor de fruitexport.


Cellulose (boven) en afgewerkt, bedrukt papier (onder)

Voor verdere tests zoekt men nu partners in Duitsland: "We zoeken naar een partner waarvan we grotere hoeveelheden ananaskronen voor onze papierproductie in Duitsland af kunnen nemen. Op de lange termijn willen we dan ook het universiteitslaboratorium verlaten en een zelfstandige productie in Costa Rica beginnen", zegt Niklas afsluitend. "Bent u groothandelaar, convenience producent of weekmarkthandelaar en heeft u grotere hoeveelheden ananaskronen die u weggooit? Wij zouden deze graag gebruiken!"



Voor meer informatie:
Niklas Tegtmeier
Projekt Musa Fibra
Enactus Leibniz Universität Hannover e.V.
Königsworther Platz 1
30167 Hannover
Niklas.Tegtmeier@unihannover.enactus.de 

Publicatiedatum: