Sterke markt voor vroege druiven

Export Zuid-Afrikaanse druiven uit noordelijke teeltgebieden vordert gestaag

De oogst van zowel witte als pitloze rode druiven is van start gegaan in Orange River. Dit teeltgebied is goed voor ongeveer een derde van de Zuid-Afrikaanse druivenoogst. Het seizoen loopt zo'n vijf tot zeven dagen voor op het gebruikelijke schema en het koelere weer in de regio is gunstig voor de kleurontwikkeling van het fruit, bericht SATI (South African Tabel Grape Industry). 

In het noorden, rondom Groblersdal en Marble Hall, is het seizoen al in volle gang. In de regio is de afgelopen behoorlijk wat neerslag gevallen maar telers hebben hun oogstrijpe percelen afgedekt met plastic. 

Boomgaarden afgedekt met plastic vanwege verwachte zomerregens in Limpopo

Ook in Olifants River ligt het seizoen voor rode rassen wat voor op schema. Het fruit komt momenteel op kleur en het seizoen zal naar verwachting over een maand beginnen.

In de regio's Hex en Berg River heeft het drie weken geleden flink geregend en dat is gunstig gezien het tekort aan water. De regen had wel als gevolg dat er moest worden gedund om te voorkomen dat er teveel vruchten aan een tros kwamen. Dit gold vooral voor middellate en late rassen. 

Europa ziet er totaal anders uit dan vorig jaar, toen er op deze markt sprake was van overaanbod. De sector is dan ook voorzichtig optimistisch, niet alleen over de markt in het VK en de EU maar ook omdat de vroege oogst zou kunnen betekenen dat de druiven nog op tijd voor het Chinese Nieuwjaar kunnen worden verladen. 

De exportcijfers van de sector laten een beeld zien dat totaal anders is dan vorig jaar. 

 

Bron: South African Table Grape Industry

De eerste oogstraming blijft onveranderd en varieert van net iets meer dan 61 mln tot 67,8 mln dozen (4,5 kilo). Lees hier meer over de eerste raming van het seizoen 2019-2020. 

Voor meer informatie:

Clayton Swart
South African Table Grape Industry
Tel: +27 21 863 0366
Email: clayton@satgi.co.za
www.satgi.co.za

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven