Juan Carlos Martínez van The Natural Hand:

"Met een overvloedige kakioogst als dit jaar is het openen van nieuwe markten noodzakelijk"

In een jaar als dit, met een overvloedige kakioogst, wordt het eens te meer duidelijk dat Spaanse exporteurs zoveel nieuwe markten als mogelijk moeten vinden voor dit product.

"De helft van de markten is nog gesloten voor kaki's, een fruitsoort die goed te verladen is naar verre bestemmingen. Als we tot alle markten toegang zouden hebben, dan zouden we niet voldoende kaki's hebben om ze te bevoorraden," zo begint Juan Carlos Martínez, manager van The Natural Hand.  FreshPlaza bezoekt het centrale pakstation van het bedrijf in de stad Albal in Valencia, waar het personeel in een levendige ambiance zijn werk doet met de muziek aan. 

“Negen jaar geleden vroegen we ons af hoe we de houdbaarheid van kaki's zouden kunnen verbeteren zodat de afstand geen obstakel meer zou vormen voor de export van het product onder premium kwaliteitseisen. Toen we hier eindelijk in waren geslaagd, klopten we aan bij vele importeurs in Azië. Na een koelhuis te hebben gehuurd, exporteerden we met succes de eerste container naar Singapore, waarna er meer volgden. Gedurende deze periode reisde ik naar de stad om te controleren of ons product de markt in goede conditie bereikte. Destijds waren we echte pioniers in het betreden van nieuwe markten met onze kaki's, met een consistente aanvoer en kwaliteit," vertelt Juan Carlos. 

Ongeveer 80% van het fruit dat The Natural Hand afzet, wordt geëxporteerd. Het bedrijf is aanwezig op markten zoals Singapore, Hongkong, Maleisië, Indonesië, Canada, Brazilië, Saoedi-Arabië, Dubai, Koeweit en Jordanië. Momenteel werkt het aan contracten in India, Thailand, Japan, Zuid-Korea en China, in afwachting van een snelle goedkeuring van de benodigde exportprotocollen. 


Super sterke pallets voor de export naar Azië.

“We zijn van mening dat Azië enorm veel potentie biedt voor het vermarkten van kaki's en dit geldt met name voor China, Japan en India. Japan, dat een vrijhandelsverdrag met de EU heeft waarin AGF is uitgesloten, is het land met het hoogste aantal geregistreerde kakirassen. Deze markt is dan ook zeer goed bekend met deze fruitcategorie. Ook worden er de beste prijzen betaald. Onze Rojo Brillante kaki's zijn nog niet beschikbaar op deze markt maar we weten dat ze in de smaak vallen bij consumenten. Dit ras zou de markt bereiken op het moment dat het binnenlandse seizoen ten einde loopt. We zouden dus kunnen profiteren van het gat op deze markt," legt Juan Carlos uit. "Onze politieke vertegenwoordigers zouden beter hun best moeten doen om exporteurs te helpen nieuwe markten te openen, hoewel ze zeggen dat dit alleen van onszelf afhangt," vervolgt hij. 

Het seizoen van de Rojo Brillante kaki's loopt van half september tot eind februari. Velen zijn echter van mening dat het seizoen zou kunnen worden verlengd door de introductie van nieuwe rassen. Juan Carlos legt uit dat Rojo Brillante het enige ras is dat zijn smaak, kwaliteit en textuur behoudt bij vervoer over lange afstanden. 

"Soms is het nodig te stoppen met de verkoop tot de prijzen verbeteren"
Het huidige kakiseizoen is tot nu toe moeilijk geweest wat betreft de prijzen als gevolg van de overvloedige beschikbaarheid van het fruit. "De prijzen zijn dit jaar snel gedaald, waardoor ze zelfs niet meer dekkend zijn voor de productiekosten. Het is daarom soms nodig om te stoppen met verkopen tot de prijzen weer wat beter worden," legt Juan Carlos uit. 

“Ik denk dat als de Spaanse kakisector haar krachten zou bundelen in een sectororganisatie gevormd door particulieren bedrijven en coöperaties, inclusief de Spanish Kaki Association en de Beschermde Oorsprongsbenaming 'Kaki de La Ribera del Xúquer', we de prijzen van ons product beter zouden kunnen verdedigen. We zouden meer moeten halen uit het feit dat Spanje de enige producent van Rojo Brillante kaki's is van premium kwaliteit en die in grote aantallen beschikbaar zijn."

 

Eén van de modernste kakipakstations

De naam van het bedrijf is geïnspireerd op de teelttradities van de familie van Juan Carlos. "Vanaf jonge leeftijd ben ik bekend met de tuinbouwsector dankzij mijn opa Manolo. Dit bedrijf is gegroeid dankzij het harde werk dat wij op het veld hebben verricht," zegt Juan Carlos, die dit jaar tussen de 7 en 8 mln kilo kaki's hoopt te vermarkten. "Sinds we zes jaar geleden begonnen, is onze handel iedere jaar in omvang verdubbeld," zegt hij. 

De merken van het bedrijf zijn The Natural Hand, Luziela (een combinatie van de namen van zijn dochters Luz en Gabriela) en Montete, wat 'mijn broer' betekent in Valenciaans dialect en een eerbetoon is aan zijn broer die bij een verkeersongeval is omgekomen. Het bedrijf werkt ook voor grote Spaanse merken.

Zo'n 50% van het fruit dat het bedrijf verwerkt, is uit eigen teelt afkomstig. "We kopen uitsluitend fruit uit boomgaarden die op de juiste wijze werken en waar volgens de juiste voorschriften wordt gesnoeid. Zo waren er dit jaar nogal wat problemen als gevolg van de krachtige wind, die wij hebben kunnen beperken door de bomen aan te binden. Daarnaast menen wij te beschikken over één van de meest geavanceerde kakipakstations, waar het fruit gereed wordt gemaakt om over lange afstanden te worden verladen. We maken gebruik van de nieuwste Unitec-technologie en optische sorteerlijnen van Maf Roda, die wel 20 foto's maken van elk stuk fruit. Het is wel een feit dat kaki's niet het eenvoudigste product zijn om te verwerken in een pakstation." 

The Natural Hand produceert ook andere producten, zoals kakilikeur, kakicrème en gin. "We maken onderdeel uit van de Spanish Kaki Association, die zich met haar partners inzet om de waarde toe te voegen door het verwerken van fruit dat ongeschikt is voor de verse verkoop tot onder andere gedroogde producten en compost."

Voor meer informatie:
Juan Carlos Martínez
The Natural Hand
Hort de Calafre, 6
46470 Albal, Valencia. Spain
T: +34960046320
info@thenaturalhand.com
www.thenaturalhand.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.