Schimmelwerende eetbare coating op appelen en kaki's

Wetenschappers van de Universitat Politècnica de València hebben een zetmeel-gellancoating (80:20) op basis van essentiële tijmolie  (Thymus zygis) toegepast op appelen en kaki's om het gewichtsverlies en de respiratiegraad van het behandelde fruit na de oogst te evalueren, evenals de schimmelwerende eigenschappen van de coating als mogelijke behandeling tegen Botrytis cinerea in Golden Delicious appelen en Alternaria alternata in het kakiras Rojo Brillante tijdens bewaring.

De essentiële tijmolie werd rechtstreeks of verwerkt in lecithine toegepast (0.25 en 0.5 g per gram polymeer) om de schimmelremmende werking te versterken. De coatings verminderden het gewichtsverlies en verlies van stevigheid van de appelen niet maar voorkwamen wel vochtverlies bij kaki's. Er werd geen significant effect van de coatings op de respiratiegraad en het respiratiequotiënt vastgesteld van kaki's maar bij appelen was de quotiënt verhoogd. De coating zonder lecithine verlaagde het aantal gevallen en de ernst van zwarte vlekken als gevolg van Alternaria alternata bij kaki's, ongeacht het gehalte aan essentiële olie. Bij appelen verminderde deze coating de ernst van grijze schimmel veroorzaakt door Botrytis cinerea. Er werd geen positief effect van lecithine vastgesteld op de post harvest kwaliteit en het bederf van de appelen en kaki's noch werd de schimmelwerende werking van de essentiële tijmolie aangetoond ondanks de bewezen effectiviteit in vitro testen.

"Het onderzoek heeft de mogelijkheden van zetmeel-gellancoatings zonder lecithine of tijmolie aangetoond voor het voorkomen van gewichtsverlies en A. alterna in kaki's."

Bron: Mayra Sapper, Lluís Palou, María B. Pérez-Gago, Amparo Chiralt, 'Antifungal Starch–Gellan Edible Coatings with Thyme Essential Oil for the Postharvest Preservation of Apple and Persimmon', 2019, Coatings, 9, 333.

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven