Situatie wereldwijde druivenmarkt totaal anders dan in 2018

Pacific Produce teelt druiven op meerdere locaties in Peru en is daarom nu maar net aan haar seizoen begonnen, dat van september tot februari duurt. "Vanuit Europees perspectief zijn we nu echter al halverwege het seizoen van pitloze druiven. Een groot deel van de oogst is al aangekomen of bevindt zich op het water," zegt Rob Cullum. 

"De wereldwijde situatie is dit jaar wat verwarrend vanwege factoren zoals de handelsoorlog tussen de VS en China. In Azië is de vraag naar druiven veel sterker en eerder dit jaar was dat ook in Canada het geval. Het importseizoen in de VS is eerder begonnen en dat betekent dat de aanvoer uit Californië niet toereikend is. Dit alles zal Europese kopers vreemd in de oren klinken omdat deze vorig jaar juist te maken hadden met een enorm overaanbod en niet op lagere prijzen zaten te wachten. Bovendien zal de aanvoer uit Brazilië lager zijn. Het Europese seizoen zit erop voor witte rassen en zal voor rode rassen nog even duren."

Pacific Produce zal voor er fruit uit Namibië en Zuid-Afrika in Europa op de markt komt haar seizoen achter de rug hebben. Rob kan nog niet zeggen of dit voor alle Peruaanse druiven zal gelden. Hij voegt eraan toe dat als er elders goede prijzen worden betaald Peru geen belang heeft bij het sturen van grote volumes naar de Europese markt. 

"Tot dusver was de kwaliteit van de druiven bij aankomst uitstekend. We hebben wel wat problemen gehad met de vroege witte rassen waardoor we wat minder fruit beschikbaar hadden voor de export," vervolgt Rob. 

Rob legt uit dat druiven de komende jaren nog een moeilijk product blijven op de Europese markt. "Veranderingen in rassen verbeteren de consumentenervaring en dat is enorm positief. Tegelijkertijd is het enorme aanbod aan rassen verwarrend. Oudere rassen of fruit met een matige kleuring brengen de laagste prijzen op. Enerzijds is dit positief omdat het fruit op deze manier wel vermarkt wordt. Anderzijds bestaat het risico dat hiermee de waarde van de hele categorie naar beneden wordt gehaald."

 

Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
+44 (0) 1865877801
Email: rob@pacificproduce.co.uk 
www.pacificproduce.co.uk 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven