Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter Gabriëls, Bejo Samen, over nieuwe rassen en de bijzonderheden van de Duitse aspergemarkt

"Duitsland is een heel bijzondere aspergemarkt"

Asperges zijn niet weg te denken van de Duitse markt: tijdens het aspergeseizoen zijn deze groenten op iedere hoek van de straat te koop en vindt men hele aspergemenu's in de gastronomie. Witte asperges zijn het hoofdbestanddeel van de Duitse aspergecultuur, echter zijn deze bij de jonge generaties minder populair. Zijn groene en bonte rassen de oplossing om ook jonge mensen asperges te laten eten? Pieter Gabriëls, de directeur van Bejo Samen, becommentarieerde in een gesprek met FreshPlaza de markt, nieuwe rassen en beproefde variëteiten, evenals de vooraanstaande positie van de expoSE onder de aspergebeurzen.

"Duitsland is een heel bijzondere markt voor de asperge. De aspergeconsumptie is hier hoog, vooral die van witte asperges, maar ook de anthocyaanvrije groene asperges worden veel gegeten. Geen enkel ander land houdt zo zeer van witte asperges als Duitsland", vat Pieter samen.


De Cumulus F1 is het meest voorkomende ras in Duitsland. Ze kenmerkt zich door een uiterst dunne schil.

"Dit jaar hebben we twee belangrijke nieuwe rassen gepresenteerd, waarmee we hopen afwisseling op de Duitse markt te brengen. In de afgelopen jaren had de Duitse markt namelijk te maken met een bepaalde verzadiging van de markt met witte asperges", vertelt Pieter. "De Canticus F1 is een groene asperge die geschikt is voor de teelt in Noord-Europa. Het is een vroeg ras met een grote opbrengst. De bijzonderheid van dit ras is, vergeleken bij onze groene aspergeklassieker Bacchus F1, dat dit ras anthocyaanhoudend is. Dat wil zeggen dat de stengels niet puur groen zijn, maar een lichte rode kleurtoon hebben en een zeer intensieve smaak." Tot nu toe kan men bij Duitse telers alleen anthocyaanvrije asperges vinden, waar de klanten ook naar vragen: "Interessant genoeg is de rode kleurtoon bij importproducten daarentegen onder de klanten geaccepteerd. Daarom geloven we dat de Canticus F1 in de toekomst een goede kans zal hebben."


Boven: De anthocyaanvrije Bacchus F1, die momenteel overwegend in Duitsland geteeld wordt.

De nieuwe Bejo-asperge Canticus F1, met een lichte rode kleurtoon

In totaal heeft de groene asperge tot nu toe slechts een marktaandeel van circa 7%, met een stijgende tendens. Pieter ziet groot potentieel, ook voor het andere nieuwe ras dat op de Fruit Logistica van dit jaar voor het eerst echt gepresenteerd werd: "De Tricolore-asperge is, zoals de naam al zegt, een driekleurige asperge. Bij dit ras gaat het om Cumulus F1, onze favoriete witte variëteit, die een zeer dunne huid heeft. Men laat de stengels uitgroeien, zoals groene asperges, en en snijdt ze dan zo'n 10 cm in de grond af. Zo is het onderste stuk wit, het middelste stuk roodachtig en het bovenste deel groen-rood." Qua smaak is deze variant vergelijkbaar met Cumulus F1 en de stengels hoeven ook niet geschild te worden op het gebleekte deel. "Deze variant is ideaal om te grillen en bakken." Ook bij dit concept wacht men nog op de "doorbraak", aldus de deskundige: "Enkele telers hebben de Tricolore al in kleine hoeveelheden geprobeerd, maar we moeten nog een beetje wachten tot ze zich werkelijk op de markt gevestigd heeft."



De TriColore-asperge

Een laatste bijzonderheid in het aanbod aan rassen is het paarse ras Erasmus. "Haar areaal beslaat natuurlijk slechts een fractie van het areaal van de groene asperges (minder dan 1% van het totale areaal in Duitsland), maar de positionering is echter interessant en de belangstelling is enorm groot. We proberen de paarse asperge als salade-asperge te positioneren, aangezien dit ras zelfs rauw gegeten kan worden en zo een mooie toevoeging aan een salade is."


Paarse asperge: Erasmus F1

Bejo wil met de bonte nieuwe rassen ook de jongere generaties, die een aanzienlijk andere levensstijl hebben, aanzetten tot het eten van asperges. Om deze rassen bekender te maken onder de telers is het bedrijf ook dit jaar weer vertegenwoordigd op de belangrijke aspergebeurzen zoals de expoSE: "We treffen veel Duitse en internationale klanten in Karlsruhe, dat maakt de beurs zo bijzonder. Bovendien vindt de beurs op precies het juiste moment plaats. Het is de rust voor de storm, want binnenkort gaat het nieuwe seizoen van start."

Wilt u meer weten over de nieuwe variëteiten? Bezoek Bejo op de expoSE, op 20 en 21 november in Karlsruhe: hal 1 – stand D17.

Voor meer informatie:
Pieter Gabriëls
Bejo Samen GmbH
Danziger Straße 29
47665 Sonsbeck
T +49 2838 98989-0
E info@bejosamen.de 
W www.bejosamen.de/ 

Publicatiedatum: