Droogte heeft in het noorden minder gevolgen voor de teelt gehad

Noorden van Polen tevreden over wortelseizoen

In het noorden van Polen verloopt het wortelseizoen beter dan in andere delen van het land. De droogte en hitte in mei hebben het seizoen lastiger gemaakt maar in Noord-Polen, dat zich dichter aan zee bevindt, had de teelt minder te lijden van de droogte. 

Volgens Michal Gulczynski van GpoiW Polfarm was het wortelseizoen tot dusver zeer uitdagend. "Diverse landen in Europa ondervonden in mei hinder van de droogte. Wij hadden nog geluk omdat we onze wortelen in het noorden van Polen telen. Het feit dat we ons dichter bij zee bevinden heeft ervoor gezorgd dat de hitte niet zo extreem was als in het binnenland van Polen. Ik wil niets ten nadele van mijn Poolse concurrenten zeggen maar de kwaliteit van onze wortelen is hierdoor wel beter."

Een andere reden waarom de wortelen van GpoiW Polfarm het een stuk beter doen, is te danken aan de investeringen van het bedrijf in een irrigatiesysteem. "We zijn vorig seizoen pas gestart met investeren in een degelijk irrigatiesysteem. We bereidden ons voor op een tekort aan water, zelfs toen er teveel water was! Wij zijn van mening dat het investeren in infrastructuur het beste is wat we momenteel kunnen doen."

Op dit moment is de worteloogst in volle gang. Ongeveer 20% van de totale oogst is bestemd voor de export. Gulczynski: “We telen onze wortelen op een areaal van 400 hectare. 80% van onze oogst wordt op de binnenlandse markt afgezet en 20% wordt geëxporteerd. Dit seizoen komt dat neer op zo'n 7.000 ton. We leveren onze wortelen rechtstreeks aan supermarkten, waaronder enkele grote namen. Onze belangrijkste exportmarkten zijn Slowakije, Litouwen, Roemenië en Duitsland. We verladen echter ook kleine aantallen naar Spanje, Schotland en Scandinavische landen. Markten in het noorden van Europa bieden ons veel mogelijkheden omdat ze zich dichter bij Polen bevinden. Scandinavische landen stellen echter wel hele hoge eisen aan de voedselveiligheid van producten."

Momenteel zorgt Polfarm ervoor dat het kan voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften in de rest van Europa. "We telen onze groenten volgens de conventionele teeltmethode maar dat betekent natuurlijk dat we onze wortelen niet duurzaam telen. We garanderen dat we groenten telen zonder residuen en hebben een gouden standaard ASAP-certificering. Supermarkten worden steeds kritischer met betrekking tot residuen, vandaar dat we op dit gebied innoveren. 

Het bedrijf innoveert door OZON-technologie toe te passen die gebruik maakt van O3 (ozon). "Na het wassen en schillen, besproeien we de groenten met O3 om eventuele bacteriën en plagen te elimineren. Het geweldige aan deze technologie is dat ze 100% natuurlijk is. We gebruiken een hydrocooler tijdens transport, waardoor we zelfs een zending over zee van Polen naar Dubai hebben kunnen verladen. Wij zijn het enige bedrijf in Polen dat gebruikmaakt van dit systeem!" zegt Gulczynski tot slot.

 

 

 

Voor meer Informatie:

Michal Gulczynski
GpoiW Polfarm
Tel: +48 604 444 503
Email: M.gulczynski@polfarm.com
www.polfarm.eu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven