Gerard van de Laarse, Simply Garlic

Zwarte knoflookpasta met umami-smaak

Simply Garlic, een in Pretoria gevestigde producent van zwarte knoflook, startte elf jaar geleden na een retailer benaderd te hebben met het aanbod om lokaal zwarte knoflook te telen die een stuk voordeliger zou zijn dan de dure importknoflook. Inmiddels worden er nog maar kleine hoeveelheden zwarte knoflook geïmporteerd. 

"We gebruiken uitsluitend klasse I knoflookbollen met een diameter van 50mm of meer. Dit garandeert dat er minder en ook grotere afzonderlijke tenen in de bol aanwezig zijn waardoor deze eenvoudiger te pellen is," legt Gerard van de Laarse uit, directeur van het bedrijf. 

Gefermenteerde zwarte knoflook bevat de stof melanoïde, (foto: Simply Garlic)

“Knoflook bevat een hoge concentratie van het aminozuur allicine dat samen met de natuurlijke suikers tijdens de bewerking zwarte melanoïde vormt," legt hij uit.  Het bewerkingsproces vindt plaats door middel van fermentatie, waarbij de gewone knoflookbollen vier weken lang in een fermentatieruimte worden geplaatst onder wisselende temperaturen en luchtvochtigheid. Er wordt niets aan toegevoegd. Gedurende de fermentatie zorgen de aanwezige suikers en aminozuren voor het ontstaan van melanoïde dat een donkere kleur veroorzaakt."

Hij legt uit dat zwarte knoflook twee keer zoveel antioxidanten bevat als verse knoflook. 

Tijdens het Zuid-Afrikaanse knoflookseizoen koopt het bedrijf de knoflook lokaal in maar wanneer dit niet het geval is dan wordt de knoflook uit Spanje geïmporteerd. Met name in Denemarken neemt de populariteit van zwarte knoflook zo snel toe dat het bedrijf haar verwerkingscapaciteit gaat verdubbelen.

De geurloze zwarte bollen zijn gekoeld twaalf maanden houdbaar. Simply Garlic levert met name verpakkingen met twee bollen aan de retail.

Het bedrijf heeft ook zwarte knoflookpasta ontwikkeld (rechts) evenals zwarte knoflookpoeder en korrels voor de ingrediëntenmarkt. Gerard merkt op dat zwarte knoflookpoeder de 'umami'-smaak in gerechten naar voren haalt en tegelijk de voedingswaarde verhoogt. Het product is zelfs toe te passen in de bierbrouwerij als toevoeging om de moutsmaak te versterken. 

Gerard vertelt dat zwarte knoflook totaal anders smaakt dan normale knoflook. "Het heeft een zoetere, drop-achtige smaak. Je adem gaat er niet van stinken en men wordt er ook niet winderig van. Met zwarte knoflook kun je vrienden maken!" 

 

Voor meer informatie:
Gerard van der Laarse
Simply Garlic
Tel: +27 82 388 2000
Email: gerard@simplygarlic.co.za
https://simplygarlic.co.za/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.