F. Sánchez, van Onubafruit:

"Het overaanbod zal in het komende Spaanse blauwebessenseizoen nog erger zijn"

Het frambozenseizoen staat op het punt van start te gaan in de Spaanse provincie Huelva met de eerste vroege oogsten. "Alles verloopt goed volgens onze voorspellingen op het gebied van kwantiteit en kwaliteit", stelt Francisco Sánchez, directeur van Onubafruit. Het bedrijf raamt dat de oogst een omvang van ongeveer 12.000 ton zal hebben.

“Dit bedrijf is een koploper in de teelt en afzet van frambozen dankzij het feit dat we beschikken over goede exclusieve rassen en over voldoende telers om ermee te werken. Sommigen zijn wellicht van mening dat het werken met zoveel telers ingewikkeld en nadelig kan zijn, maar het is zeker een van onze sterkste punten. Supermarktketens blijven groeien en zich steeds verder uitbreiden en daarvoor hebben ze grotere leveranciers nodig, die een stabiele bevoorrading garanderen. We zien hoe onderhandelingen worden beïnvloed door de schaarste aan telers", legt de directeur uit.

Hoewel de concurrentie vanuit Portugal en Marokko vorig jaar als een verrassing kwam voor Spaanse frambozentelers, verwacht Francisco Sánchez niet dat deze landen de positie zullen gaan overnemen die het Spaanse product zich heeft verworven. "De oogst van Portugal is over het algemeen later dan die van ons en het land beschikt over klimatologische omstandigheden die de teelt van het product bemoeilijken. Marokko heeft, naast een transporttijd die ten minste een dag langer is dan die van Spanje, een zeer onstabiele infrastructuur op het platteland. Het zal moeilijk worden om de leidende positie van de Spaanse framboos af te pakken", stelt hij.

"Dit jaar zal het overaanbod nog erger zijn voor de blauwe bes"
Het duurt nog een paar maanden voor de blauwebessenoogst in Huelva begint. Op dit moment importeert het bedrijf dit fruit vanuit overzeese bestemmingen om een ononderbroken jaarronde levering te kunnen bieden. Hoewel het afgelopen seizoen al rampzalige gevolgen had voor de sector, met name als gevolg van het overaanbod, zal dit jaar volgens Francisco Sánchez "zelfs nog erger zijn".

“Spanje heeft in de afgelopen jaren teveel blauwe bessen geplant. Tegelijkertijd neemt de wereldwijde teelt sneller toe dan de vraag kan absorberen. De verwachting is dat Chili dit jaar laat binnen zal komen in Europa, waardoor er een overlap zal ontstaan met het begin van ons seizoen. Ondertussen blijft Marokko groeien in volume, net als Zuid-Afrika", stelt Sánchez.

Er wordt over gesproken dat de groei van het blauwebessenareaal in Spanje al gestopt is en dat er zelfs planten gerooid worden, maar de werkelijkheid is anders, volgens de directeur van Onubafruit. "Het is relatief gemakkelijk om aardbeien- of frambozenplanten van het ene op het andere jaar te verwijderen of te plaatsen, maar in het geval van blauwe bessen, die aan struiken groeien, liggen de investeringen veel hoger en is de wachttijd veel langer. Gelukkig zorgt onze leiderschapspositie in dit product, met een jaarlijkse oogst van ongeveer 17.000 ton, ervoor dat we deze crisis, die zijn hoogtepunt nog lang niet bereikt heeft, het hoofd kunnen bieden".

Meer informatie:
Onubafruit S.Coop.And.
T: +34 959 540 844
vrodriguez@onubafruit.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.