Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EFSA: "Geen gevaar door stapeling van gewasbeschermingsmiddelen"

NFO meldt dat de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA  in een voorlopige risicobeoordeling concludeert dat opgetelde blootstelling aan meerdere middelen op dit moment geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Ook worden de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen in bewerkte producten vaak te hoog ingeschat.
Nu nog worden de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen op voedsel per middel vastgesteld. Volgens de Europese wetgeving moeten de effecten van stapeling van middelen worden meegenomen in de risicobeoordeling. Het RIVM heeft daarom met EFSA een methode ontwikkeld die kan berekenen in welke mate mensen via voedsel aan meerdere gewasbeschermingsmiddelen blootstaan.

Na toepassing van de nieuwe methode concludeert EFSA dat de opgetelde blootstelling via voedsel op dit moment geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Het RIVM is het daarmee eens.
Het RIVM heeft blootstellingsschattingen gemaakt voor gewasbeschermingsmiddelen die effect kunnen hebben op het zenuwstelsel en de schildklier. In eerste instantie lijkt het erop dat de blootstelling van kleuters en jonge kinderen aan middelen die op het zenuwstelsel kunnen werken, hoog is. Er ontbreekt echter informatie om een complete blootstelling schatting te kunnen maken.
Het is bijvoorbeeld niet bekend hoeveel resten van gewasbeschermingsmiddelen op bewerkte producten zitten. Door bewerkingen zoals schillen, koken en tot sap verwerken, neemt het restant gewasbeschermingsmiddel af vergeleken met het onbewerkte product.
In de huidige risicobeoordeling voor appelsap wordt bijvoorbeeld de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel gebruikt die op de onbewerkte appel zit. Hierdoor kan de eigenlijke blootstelling worden overschat.

EFSA gaat ook de opgetelde risico’s van gewasbeschermingsmiddelen voor andere organen beoordelen. Met de opgedane ervaring wil EFSA het proces van volgende beoordelingen voortaan sneller laten verlopen.

Bron: RIVM / NFO

Publicatiedatum: