Courgetteteelt blijft groeien

Opnieuw aanzienlijke krimping verwacht voor tomatenareaal in Almería

De stijging van de teeltkosten, de groeiende concurrentie vanuit andere landen en de verspreiding van nieuwe plagen zoals de tuta absoluta maken de tomatenteelt in de Spaanse provincie Almería steeds moeilijker wat zich uitdrukt in dalende opbrengsten en winsten. Dit heeft ertoe geleid dat het tomatenareaal in de afgelopen vijf jaar aanhoudend gedaald is ten gunste van andere groenten met lagere arbeidskosten en stabielere prijzen, zoals courgette, paprika en watermeloen.

Voor dit seizoen wordt opnieuw een daling van het areaal verwacht en daarmee ook een kleinere oogst. "We weten nog niet met welk percentage de tomatenteelt dit jaar af zal nemen in Almería, maar het zal gaan om een aanzienlijke daling, die ergens tussen de 10 en 20% ligt, volgens de zaadbedrijven", zegt Francesc Llonch, directeur van Kopalmeria, van Gavà Grup. "De telers, die stoppen met het telen van tomaten, stappen grotendeels over op courgette, een groente waarvan het areaal zich blijft uitbreiden. Gewassen als paprika hebben iets hogere teeltkosten, maar de opbrengsten zijn ieder jaar hoger in Spanje. Het land is een wereldleider in dit gewas en zal dat ook nog jarenlang blijven".

Volgens de teler en handelaar is de teelt van tomaat op zichzelf al duurder dan die van andere groenten. In het afgelopen seizoen stegen de teeltkosten bovendien met 20%, vanwege de verhoging van het minimumloon, die per 1 januari 2019 inging en ertoe leidde dat de winstmarges nog krapper werden. Tegelijkertijd neemt in de wintermaanden de concurrentie vanuit Marokko en in mindere mate vanuit Turkije toe en in de lente en zomer die vanuit Nederland en Polen.

Daar komt ook nog de uitbraak van de tuta absoluta bij, die voor veel telers de aanleiding vormt om steeds terughoudender te zijn in de tomatenteelt. "Er zijn nog steeds geen behandelingen die succes garanderen in het bestrijden van de tuta absoluta, hoewel het uitzetten van roofinsecten zoals de Nessi in de geïntegreerde bestrijding de plaag enigszins lijkt af te remmen. Dit insect werkt doeltreffender in de zomer-herfstcyclus en is minder actief in het voorjaar, de periode waarin de tuta absoluta zich exponentieel voortplant. Het is moeilijk om een goed evenwicht te houden tussen de Nessi en de tuta. Het is net zoiets als met leeuwen en gazellen op de savanne", aldus Frances Llonch.

 

Voor meer informatie:
Francesc Llonch
KOPALMERIA/ Gavà Grup
Carretera sector IV, 1 04745- La Mojonera (Almeria)
T: +34 950 33 11 37
francesc@gavagrup.com
www.gavagrup.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven