Italiaanse kaki-oogst 30% lager

Over een paar weken gaat in Italië het kakiseizoen van start. De vooruitzichten zijn goed ondanks het feit dat telers te maken hadden met wisselvallige weersomstandigheden.

In Spanje ziet het seizoen er dit jaar ook veelbelovend uit na de oogstdaling van 50% van vorig seizoen.

Om een betere indruk te krijgen van de situatie in Italië sprak FreshPlaza met Vito Vitelli, tuinbouwdeskundige en het brein achter Melotto, een netwerk-project voor de kakisector. Het merk telt momenteel 30 telers en beschikt over een areaal van meer dan 200 hectare, dat zich met name in Midden- en Zuid-Italië bevindt. 

"De oogst is minimaal 30% kleiner dan vorig seizoen maar de kwaliteit van het fruit is wel beter. De overvloedige regenval heeft voor een sterke groei van de planten gezorgd en gedurende de zomer is er veel fruit uit de bomen gevallen. Het resterende fruit is van goede kwaliteit en ook de maten zijn prima."

De afgelopen maanden lieten bomen veel fruit vallen

"Hoewel kaki's zeer goed bestand zijn tegen schadelijke organismen, zijn ze wel erg gevoelig voor weersomstandigheden en dan met name voor wind. Telers die gebruik maken van windschermen of overkappingen hebben beduidend minder hinder ondervonden als gevolg van het weer, dat met name bij jonge bomen heeft geleid tot kleinere bladeren en het afvallen van fruit. Daarnaast heeft de oogst ook schade opgelopen door hagelbuien."

"De bomen verkeren in goede gezondheid. De bedrijven die onderdeel uitmaken van het Melotto-netwerk houden zich aan een protocol dat ons in staat stelt om gerichte preventieve acties te ondernemen. De fytosanitaire situatie is eveneens uitstekend. Het dunnen van de planten zorgt dat ze goed geventileerd blijven en voldoende zonlicht krijgen. We zijn er ook in geslaagd om een luizenplaag te voorkomen. We hebben kaliumzout en Marseille-zeep gebruikt om de wasachtige substantie die de jonge insecten beschermt te verwijderen."

"We bestrijden de Mediterrane fruitvlieg door middel van vallen en gebruiken hiervoor zelfgemaakt aas (zo'n 100 2-literflessen per hectare)."

Boven: eiwitaas. Onder: Mediterrane fruitvliegen in een val. 

"In Italië zal de oogst in Caltanissetta en Agrigento (Sicilië) in oktober van start gaan. De oogstdaling zal deels worden gecompenseerd door de uitstekende maten (momenteel 250 gram). Het fruit bereikt de markt doorgaans met een gewicht van 350 tot 400 gram."

"Het pakstation bevindt zich in Rome. Het heeft 4-5 jaar geduurd om het hele systeem te implementeren maar de hele keten, die start bij de kwekerij en eindigt bij de afzetkanalen, begint nu vorm te krijgen waardoor alle partijen binnen de keten samen kunnen werken."

 

Contact:
Vito Vitelli - agronomist
Cell.: +39 339 2511629
Blog: vitovitelli.blogspot.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven