Blijkt uit eerste resultaten van pilot bij fruitteler Piet Albers

"Pilot zonne-energie boven zachtfruit veelbelovend"

De combinatie van zonnepanelen boven zachtfruit is veelbelovend. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een uitgebreide pilot bij zachtfruitbedrijf van Piet Albers in Babberich. Boven frambozen zijn speciale zonnepanelen geplaatst die licht doorlaten voor het fruit. Daarmee ontstaat een prachtige dubbelfunctie. De zonnepanelen wekken groene energie op en zorgen voor bescherming van het fruit. Daarnaast is de installatie duurzaam: de tijdelijke plastic overkappingen die elk jaar opnieuw moeten worden geplaatst zijn niet meer nodig.

Tijdens de pilot heeft GroenLeven op het zachtfruitbedrijf van Piet Albers twee soorten zonnepanelen met verschillende lichtdoorlatendheid boven het zachtfruit geplaatst. In samenwerking met The Greenery, de internationale verkooporganisatie van verse groente en fruit, is vervolgens gemonitord hoe het met de groei van het fruit gaat ten opzichte van het fruit onder de standaard plastic overkappingen.

Klaas de Jager, The Greenery: ‘Deze oplossing voor zachtfruit heeft veel potentie. Vanuit de pilot zien we dat het fruit onder de lichtste panelen het tot nu toe het beste doet. Dit fruit is nog niet op het niveau van het fruit onder de conventionele manier van telen, maar ik zie voldoende aanknopingspunten en potentie om deze interessante dubbelfunctie samen met GroenLeven en Piet Albers door te ontwikkelen.’

De zonnepanelen bieden, naast het opwekken van duurzame energie, nog een voordeel. Op het zachtfruitbedrijf van Piet Albers wordt tot op heden gewerkt met afscherming van de gewassen met folieboogtunnels. ‘Dat moet er elk jaar op en af en het is na een jaar of 6 afval. Met storm kan het folie kapot waaien. En ook hagel en extreme hitte blijft een risico. Met de zonnepanelen hebben we daar dus geen last meer van en we generen ook nog eens groene energie,’ aldus Piet Albers.

‘Dit is een project dat het DNA van GroenLeven laat zien: met innovatieve oplossingen dubbelfuncties creëren,’ aldus Roland Pechtold, eindverantwoordelijk van GroenLeven. Dat hebben we al gedaan met zonnecarports, drijvende zonneparken en nu dus boven zachtfruit. In dit geval is het echt pionieren en het blijven doorontwikkelen van deze oplossing zodat er zowel voor de teler als voor duurzame energie een win-win situatie ontstaat. Het geeft aan dat wij niet voor de quick wins gaan, maar oprecht op zoek zijn naar de dubbelfunctie in een land waarin we goed moeten omgaan met de ruimte. Ik ben trots op ons team dat steeds weer met inventieve ideeën komt om duurzame energie op te wekken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.