Zweer van Aalsburg, FruitMasters:

"Grofte zal betaald worden dit hardfruitseizoen"

Tholen - Het seizoen van de zomerappelen en peren ligt alweer achter ons. Volgens Zweer van Aalsburg van FruitMasters is het seizoen redelijk goed verlopen. "Prijzen starten natuurlijk hoog boven de euro, maar ook bij de grotere aanvoer bleef de prijs van zowel de Delcorf-appels als Triumphe-peren tussen de 50 en 70 cent."

Inmiddels is het seizoen voor Conference-peren, Elstar-, vroege Jonagold- en de eerste Boskoop-appelen weer losgebarsten. "Wat wel duidelijk opvalt, is dat we meer kleine maten hebben dan vorig seizoen. Er zullen dus meer acties in de tasjes worden gevoerd en je zult ook grotere prijsverschillen tussen de sorteringen krijgen. Nu zie je al dat de grove maten beter betaald worden. Voor maat 65 Elstar ligt de prijs tussen de 50 en 70 cent, de 70'ers gaan rond de 55 en 65 cent en de 75'ers liggen al op een prijsniveau tussen de 85 en 95 cent", aldus Zweer.

"Ook bij Conference-peren varieert de prijs per maat behoorlijk. De kleine maten (55-65) gaan rond de 45 cent weg, 60'ers boven de 50 cent en ga je naar de 65'ers, dan heb je het al over een kiloprijs van 75 cent. Al met al zal de grofte wel betaald gaan worden dit seizoen", verwacht Zweer. "Bij de eerste Gieser Wildeman-peren zien we het zelfde. Daarvan ligt de prijs van de 55'ers rond de 40 cent, maar gaan de grove maten (70/80) zelfs rond de euro weg."

De stemming zit er in de hardfruithandel redelijk in, merkt de aanbodsmanager van FruitMasters. "We hebben in Nederland te maken met een vrij normale oogst, maar in landen als Polen is de oogst van de Jonagold-achtigen echt fors lager. Ook valt met name de perenpluk ook wat tegen, er worden minder stuks geplukt. Hagelschade en zonnebrand hebben bij meerdere telers hun tol geëist, hierdoor zullen er minder kilo's komen maar de kwaliteit en bewaarbaarheid van het fruit is wel beter dan afgelopen jaar."

"De verhouding tussen het fruit dat direct wordt verkocht en het koelhuis in gaat is aardig in balans. Als FruitMasters zijn we ook het afgelopen jaar weer gegroeid in telers en areaal. Verder maken we ons op voor de lancering van ons nieuwe concept-appelras Tessa, die sinds het voorjaar van 2018 als pilot op een aantal teeltbedrijven is uitgezet."

Voor meer informatie:
Zweer van Aalsburg
FruitMasters
Deilseweg 7
Postbus 222
4190 CE Geldermalsen
Tel: 0345 578 808
Z.vanAalsburg@fruitmasters.nl  
www.fruitmasters.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven