Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dieptepunt verwacht in productie Italiaanse peren

De belangrijkste teeltgebieden van Italië zijn enkele weken geleden gestart met de oogst van de eerste vroege rassen Santa Maria en Carmen. Binnenkort komt ook de eerste Abate Fetel van de Italiaanse teelt op de Duitse markt. De oogst van dit jaar ziet er echter allesbehalve positief uit: de raming van de oogstdaling is in de laatste dagen gecorrigeerd van -30% naar meer dan -50%. "Een van de belangrijkste redenen is de aantasting van de bomen door stinkwantsen," zegt Alex Weitgruber, de belangrijkste leverancier en exporteur van het Zuid-Tiroolse bedrijf Vetter Italia GmbH.

De insecten zuigen aan de bladeren en vruchten, wat resulteert in extreme vervorming en vlekken. De Italiaanse landbouw vecht al jaren tegen dit steeds ernstiger wordende probleem. "Andere redenen zijn de droogte van de eerste maanden van dit jaar, de lage temperaturen in april en de hevige regenval in mei 2019. Dit had een impact op de bloemgroei. De verwachting is dan ook dat de Italiaanse perenproductie in tien jaar tijd een dieptepunt zal bereiken. Zoals het er nu uitziet, zal een aanzienlijk deel van de opbrengst niet voldoen aan de normen van de handel of niet verhandelbaar zijn als klasse 1," aldus Weitgruber. De situatie is niet heel veel beter voor de rassen Kaiser Alexander en Conference.

Tekort aan peren al merkbaar
De gevolgen van de klimaatverandering zijn al aan het begin van de grote oogst voelbaar, zo meldt de Zuid-Tiroolse regering. "Met de Abate Fetel is er al een oogstvertraging van 2 tot 3 weken: Dit betekent dat sommige klanten de Italiaanse Abate willen gaan verkopen, maar dat de peer nog niet geoogst kan worden vanwege de mate van rijpheid. Later in het seizoen zullen er zeker knelpunten zijn."

Volgens Weitgruber is Italië nog steeds marktleider in de Europese perenmarkt ondanks de moeilijke uitgangspositie aan het begin van het seizoen van dit jaar. "Met de Santa Maria zijn we voor de prijzen sterk afhankelijk van de Spaanse sector, die de laatste jaren een sterke inhaalslag heeft gemaakt. Maar met de Abate Fetel zijn we nog steeds de duidelijke pioniers. Ik denk ook niet dat de situatie de komende jaren noodzakelijkerwijs zal veranderen," besluit hij.

Meer informatie:
Vetter Italia GmbH
Alex Weitgruber
Luigi Galvani Str. 40
39100 Bozen/ Südtirol
Italië
E-mail: vetter.italia@vetter.it  
www.vetter.it     

Publicatiedatum: