Willi Sippel, Sippel Gemüsebau GbR Nürnberg:

"Droge zomer van afgelopen jaar heeft nog steeds uitwerking op knolselderij"

In Zuid-Duitsland is de oogst van knolselderij momenteel in volle gang. Ook bij het groententeeltbedrijf van de familie Sippel uit Nürnberg gaan er dagelijks vers geoogste knollen direct door de wasinstallatie schoon in de kratten. Vervolgens zijn ze klaar voor de verkoop, ofwel op de plaatselijke groothandelsmarkt of in lokale supermarktfilialen. Na de slechte oogst van vorig jaar, veroorzaakt door de hitte, gaat eigenaar Willi Sippel dit jaar voorlopig van een gemiddelde oogst uit.


De knollen belanden direct na de oogst in de wasinstallatie, waarna ze verpakt en uitgeleverd worden. 

Sinds eind juni wordt er in de regio Nürnberg reeds verse knolselderij geoogst. Deze eerste knolselderij van de nieuwe oogst wordt voornamelijk in bundels verkocht, want voor de losse verkoop tegen een kiloprijs zijn ze normaal gesproken nog te klein. "We leveren beide varianten", aldus Willi. "De losse knolselderij wordt naar gewicht gesorteerd en op de markt aangeboden, de groene knolselderij verkopen we daarentegen overwegend per stuk. De knolselderij die naar gewicht verkocht wordt, is het bekendst en is continu beschikbaar - de groene variant is echter slechts korte tijd verkrijgbaar.“


Losse knolselderij voor de lokale groothandel of levensmiddelenhandel.

Gevolgen van de droge zomer nog steeds merkbaar
De hittegolf van vorig jaar heeft ook uitwerkingen gehad op de selderijmarkt, bevestigt Willi. "In mei van dit jaar lagen er al geen producten van de oude oogst meer in bewaring, zowel in Duitsland als in Nederland niet. Momenteel is er weer voldoende knolselderij tegen een normale prijs.“ Desondanks ligt het prijsniveau nog steeds hoger dan vorig jaar, vertelt Willi verder. "Als de prijs me niet aanstaat, voel ik geen noodzaak om de kiloproducten nu perse kwijt te raken. Ik kan een beetje geduld hebben: zolang de knolselderij gezond in bewaring gelegd kan worden, hoeven wij als teler niet tegen iedere prijs te verkopen." 

Nu is het zaak om af te wachten hoe de totale oogst dit jaar zal uitvallen. Vanwege de huidige omstandigheden gaat men van een normale oogst uit. "De waterhuishouding heeft zich sinds afgelopen jaar echter nog steeds niet volledig kunnen regenereren. Dat wil zeggen dat de grond nog steeds te droog is en degenen die niet over een goede irrigatie-installatie beschikken, hebben al een probleem", aldus Willi.


Knolselderij vers van de akker.

Areaal met  50% uitgebreid
Het groententeelt- en groothandelsbedrijf biedt haar eigen knolselderij uitsluitend op de versmarkt aan. Men levert zowel aan levensmiddelenketens als aan de groothandelsmarkt in Nürnberg. Het belang van beide afzetmarkten is ongeveer gelijk gebleven, meent Willi. "Vanwege de grotere vraag vanuit de handel heb ik mijn areaal voor knolselderij vergeleken met vorig jaar met circa 50 procent uitgebreid. Alles wat we telen, wordt lokaal verhandeld tot aan Regensburg."  


Verpakte knolselderij

Voor meer informatie:
Gemüsebau Sippel GbR
Höfleser Hauptstraße 88
90427 Nürnberg
T: 0911/30700750
F: 0911/30700755
E: info@gemuesebau-sippel.de  
Web: www.gemuesebau-sippel.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven