Lucien de Wit, LuBa Fresh:

"Minder Italiaanse druiven en aandeel grove druiven beperkt"

Tholen - De aanvoer van Italiaanse druiven heeft fors te lijden onder de kou en regen waarmee Zuid-Italië en Sicilië in mei kampten. "Dit had forse invloed op de vruchtzetting en resulteert nu in een 30 tot 40% lagere aanvoer", vertelt Lucien de Wit van LuBa Fresh. "Nu is die lagere aanvoer op zich goed te handlen, want er zijn nog altijd druiven genoeg, maar het probleem zit'm in de trosvorming. Met name de witte druiven met pit bestaan voor een groot deel uit kleine druifjes, maar ook de zwarte en rode druiven hebben ermee te maken. Ik schat dat slechts 15-20% van het volume uit tophandel met grote druiven bestaat."

"Dit zorgt in de markt weer voor enorme prijsverschillen en daar raken klanten van in de war. Zo koop je Victoria-druiven momenteel van 1 tot 2 euro per kilo. Gelukkig is de kwaliteit van de druiven wel goed en de vraag is na een aantal rustige weken ook weer aan het aantrekken", vertelt de importeur. "Daarbij was het vorig jaar rond deze tijd in Italië enorm slecht weer, waardoor het seizoen begin oktober al ten einde was. Tot op heden is het weer in Italië gelukkig prima."

"Wel is het seizoen aanzienlijk vertraagd. Normaal start ik altijd rond 20 juli met de druiven uit Puglia, maar dat is nu wel drie à vier weken later, allemaal als gevolg van de weersomstandigheden in mei. Hetzelfde geldt voor de Siciliaanse druiven", aldus Lucien.  Volgens hem gaan de pitloze druiven in Italië een steeds belangrijkere rol spelen. "Vroeger was, voor zowel rood, blauw en wit alles pit wat de klok sloeg, maar de laatste jaren zijn de pitloze variëteiten steeds meer in ontwikkeling, ook door de opkomst van nieuwe variëteiten."

Voor meer informatie:
Luciën de Wit
LuBa Fresh
Tel: 077-777 7715
Mob: 06-41273443
Fax: 077-777 7725
L.deWit@LuBaFresh.com 
www.LuBaFresh.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.