Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Persconferentie VBT tijdens Prognosfruit

"Zoeken nieuwe markten om wegvallen Russische markt te compenseren"

Tholen - In België wordt de totale productie van peren voor het aankomende seizoen geschat op 330.894 ton. Dit is 10,3% minder dan vorig jaar. De totale productie van appels voor seizoen 2019/2020 wordt geschat op 229.161 ton. Deze voorspelling is vergelijkbaar met vorig seizoen. "Echter verwachten we dat de appelproductie met 10 tot 15 procent zal dalen als gevolg van de zonnebrandschade die het fruit heeft opgelopen in de laatste weken van juli", vertelt Luc Vanoirbeek van VBT tijdens een persconferentie tijdens Prognosfruit 2019.


Filip Lowette (BFV), Philippe Appeltans (BelOrta), Luc VanOirbeek (V.B.T.) en Philippe Binard (WAPA)

Perenareaal opnieuw toegenomen
"Dit jaar is het perenareaal in België opnieuw toegenomen tot 10.354 hectare in totaal, tegenover 10.184 hectare vorig jaar. Daarentegen neemt het Belgische appelareaal elk jaar af. Vorig seizoen telde het appelareaal 5.965 hectare en dit jaar is het afgenomen tot 5.805 hectare", aldus Luc Vanoirbeek. 

Het aantal telers van appels en peren neemt al jaren af, maar in de afgelopen vijf jaar is het aantal perentelers gestegen van 827 naar 868 telers. Het aantal appeltelers is in de laatste 5 jaar opnieuw afgenomen van 716 naar 676 telers. 

"Zoeken naar nieuwe markten"
"Naar aanleiding van de verwachte cijfers en de huidige hardfruitsituatie heeft VBT acht uitdagingen voor de Belgische en Europese fruitsector opgesteld. De grootste klap die onze fruitsector heeft gekregen is het wegvallen van de Russische markt in 2014. Daarom moeten we als sector opzoek naar nieuwe markten om het wegvallen van de Russische markt te compenseren. Daarnaast kan Brexit ook voor problemen gaan zorgen. Er is nog veel onzekerheid over wat er gaat gebeuren, maar het Verenigd Koninkrijk is de vierde exportbestemming voor Belgische fruit. In de afgelopen jaren verkochten we 34.000 peren en 10.000 ton appelen aan de Britten", aldus Luc. 

"EU moet steun in overvolle markt niet vergroten"
Sinds de Russische boycot betalen de telers de rekening voor een geopolitiek conflict. Wanneer dit niet stopt, is het nodig dat de EU het verlies dat de telers lijden compenseert zolang het conflict blijft voortduren. "Daarnaast moeten wij nadenken over de manier waarop de EU steun toekent aan lidstaten. Het mag niet zijn dat de Europese steun het aanbod in een overvolle markt nog gaat vergroten."

"Kwaliteit moet topprioriteit blijven"
Andere uitdagingen voor de sector zijn het innoveren in marketing en technologie. En het versterken van de positie van de producent in de keten. "Hier is een grote rol weggelegd voor coöperaties, die door middel van een concentratie van het aanbod kunnen zorgen voor een sterkere positie van de telers. Daarnaast moet de kwaliteit topprioriteit blijven. Dit is niet enkel de verantwoordelijkheid van de producent, maar van de ganse keten."

"Dit jaar wordt in heel Europa gekenmerkt door weersextremen. Hierdoor is er in veel landen een groot deel van de oogst verloren gegaan. Daarom moeten we opzoek naar efficiënte verzekeringssystemen die in staat zijn om de teler in te dekken tegen rampen. We verwachten dat deze risico's in de toekomst zullen toenemen. Verder is duurzame ontwikkeling een kernopdracht in de fruitteelt. Door middel van het project Responsibly Fresh Goodness by nature van het VBT wordt deze verbinding vormgegeven.