Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Exportrecord zal eveneens sneuvelen

"We verwachten een recordaantal watermeloenen te oogsten in Oekraïne"

In Oekraïne is het watermeloenseizoen al een paar weken in volle gang. Tot een week of twee geleden was de oogst alleen bestemd voor de lokale markt. Inmiddels is de export van watermeloenen ook op gang gekomen. Eén Oekraïense exporteur bereidt zich alvast voor op het verwerken van wat volgens hem een recordoogst zal worden. 

Voor het Oekraïense exportbedrijf Vinaigrette staat er dit seizoen veel op het spel. "Dit jaar kunnen we de wereld eindelijk laten zien wat we in al die jaren bereikt hebben. Het seizoen zal nog ongeveer een maand duren. Gelukkig hebben we op de binnenlandse markt al een prima seizoen achter de rug. Dit geeft ons de garantie dat we dit seizoen in ieder geval geen verlies zullen lijden. Het is zeer heet geweest de afgelopen weken en dat is de vraag naar het fruit alleen maar ten goede gekomen. De laatste dagen is het echter veel regenachtiger en liggen de temperaturen rond de 26 tot 28 graden Celsius," vertelt Maxim Kulik, eigenaar van Vinaigrette. "De goede vraag op de lokale markt dit jaar betekent ook dat we ons nu volledig op de exportmarkt kunnen richten. We rekenen zowel op een recordoogst als een exportrecord dit seizoen."

De hittegolf die Europa een paar weken geleden in zijn greep hield, had niet op een beter moment kunnen komen," zegt Kulik. "De hitte in Europa was de beste marketingtool die we ons konden wensen. Veel grote importeurs waren op zoek naar andere markten om fruit in te kopen. Dagelijks wordt er vanuit de EU om onze watermeloenen gevraagd. We willen echter niet alleen maar zoveel mogelijk fruit verladen. De kwaliteit is ook belangrijk, ook voor ons imago. Wanneer we geen watermeloenen van de juiste kwaliteit beschikbaar hebben dan moeten we afnemers toch teleurstellen."

Normaal gesproken levert Vinaigrette aan Europa en Wit-Rusland. Dit jaar verwacht het bedrijf een grotere vraag vanuit een specifieke regio. "We merken dat de vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk sterker is. Dit heeft vooral te maken met de weerextremen daar. We exporteren ook meer naar klanten in de Baltische Staten en Tsjechië. Lokale telers in deze landen hebben maar kleine aantallen beschikbaar en dat biedt ons extra kansen."

Kulik zegt dat er nog veel te verbeteren valt. "Oekraïne heeft behoefte aan sorteerlijnen voor haar watermeloenen. Hetzelfde geldt voor wasinstallaties, ruw karton voor dozen en vrijwel alle andere zaken die nodig zijn om dit fruit efficiënter te verwerken en verpakken. Ik verwacht dat deze zaken snel zullen komen en ik hoop dat ze Oekraïne zullen helpen om zich een plek te veroveren in de top-vijf van watermeloenexporteurs."

Voor het zover is zal het land eerst moeten leren van haar concurrenten. "Spanje, Marokko, Roemenië en Iran vissen in dezelfde vijver als wij. We voorzien echter geen felle concurrentieslagen omdat we ons willen richten op een specifieke niche in de markt. We focussen uitsluitend op fruit van de hoogste kwaliteit met een een prijs die net iets onder die van premium kwaliteit ligt in de hoop klanten aan ons te binden."

 

Voor meer informatie:
Maxim Kulik
Vinaigrette LLC
Tel: +38 0999 100 251
Email: sales@trebyan.com 
www.vinigrette.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven