Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Termijnmarkt Conference van start: vier miljoen kilo in de markt gezet voor een prijs van €0,60 per kilo

Ondanks de grote consumptie van Conference-perenverkeert een groot deel van de telers in de sector na een zeer moeilijk seizoen in zwaar weer. Dit omdat er bijna structureel afgezet wordt tegen te lage prijzen en vaak ook onder kostprijs. Opdat de teler zich daartegen zou kunnen beschermen wordt de termijnmarkt ingezet. Service2Fruit geeft in haar nieuwsbrief aan dat er meer dan voldoende interesse bestaat om van start te gaan met een termijnmarkt voor peren.

Na een groep Belgische initiatiefnemers staat ook de Nederlandse markt welwillend tegenover de termijnmarkt. Dit jaar zal een pilot gedraaid worden. Hier is inmiddels 8000 ton Belgisch fruit voor aangemeld, voor het Nederlandse fruit komen de aanmeldingen inmiddels gestaag binnen. Deze fruittelers verenigen zich daarvoor in de Fruit Trading Company omdat alleen handelen op de termijnmarkt grotere risico’s inhoudt.

Vanaf volgend jaar zal het “Fruit Trading Platform” operationeel zijn en kan er grootschaliger ingezet worden en zal de mogelijkheid tot verkoop per maand ook effectief kunnen gebeuren.

Op maandag 22 juli in Tiel en woensdag 24 juli in Kruisland werden er druk bijgewoonde informatiebijeenkomsten georganiseerd door Service2Fruit en DLV. Hierbij heeft Dirk Coucke van DLV het principe termijnmarkt toegelicht met betrekking tot peren. Voorlopig zal dit gelden voor Conference peren met wellicht in de toekomst uitbreiding van rassen en productgroepen. De verwachtingen zijn hoog aangezien bij aardappelen al met een dergelijk systeem gewerkt wordt. Maar wat is de termijnmarkt precies?

Op een termijnmarkt handel je in toekomstige producten, in dit geval peren. Fruittelers en handelaren/supermarkten spreken op zo’n termijnmarkt af om een bepaalde hoeveelheid peren te (ver)kopen tegen een overeengekomen bedrag, de contractprijs. Deze contractprijs wordt bepaald aan de hand van zoveel mogelijk marktinformatie. Telers kunnen zich hierdoor verzekeren van een vaste prijs voor een deel van hun productie, en ook afnemers, zoals supermarkten, weten wat zij voor een vaste prijs kunnen verwachten. Ook voor de handel is dit een zeer welkom instrument aangezien ook die back-to-back kunnen gaan afdekken. Als de supermarkt immers een vaste prijs wilt, dan kan de handelaar zich op de termijnmarkt gaan indekken om zijn risico af te dekken, waardoor de handel zonder risico kan voldoen aan die vraag van de retailer. Aan het eind van het seizoen wordt de gemiddelde dagprijs berekend en gekeken of de dagprijs hoger of lager is dan de contractprijs die is afgesproken in de termijnmarkt. Is de prijs lager dan de contractprijs dan moet de handelaar de teler het verschil bijbetalen, is de prijs hoger dan de contractprijs dan moet de teler de handelaar het verschil terugbetalen. De termijnmarkt houdt huidige afzetkanalen in stand en werkt zelfs ondersteunend aan de veilingen. De index(dag)prijs is immers gebaseerd op de veilingprijzen van diverse Belgische en Nederlandse veilinghuizen.

In het eerste jaar moet door de deelnemende fruittelers minimaal 10% en maximaal 30% van het totale oogst volume ingezet worden. Daarna wordt het maximum opgeschaald naar maximaal 50%. Om de eventuele terugbetaling te kunnen waarborgen, wordt vooraleer de verkoop kan doorgaan een borg gevraagd. Wanneer iemand uitstapt uit het systeem krijgt hij deze de borg terug.

“Voor het nieuwe seizoen gaat de termijnmarkt in ieder geval van start", vertelt vertelt Emanuel Sluis van Service2Fruit aan Fruitteelt. "Vanuit Nederland en België is gezamenlijk vier miljoen kilo Conference in de markt gezet voor een prijs van €0,60 per kilo. Afnemers hadden tot 2 augustus de tijd om hier op in te tekenen. Uiteindelijk bepaalt een zogenaamde korf van prijzen van de belangrijkste maatsorteringen of de prijs uiteindelijk lager of hoger uitvalt.  Indien lager legt de afnemer bij, indien hoger betaalt de teler het verschil terug.”

Inschrijven voor de pilot staat in Nederland nog enkele weken open tot half augustus. Voor de Belgen is de inschrijvingstermijn inmiddels verlopen. Indien u geïnteresseerd bent in deelname aan de pilot kunt u inschrijven via DLV op fruit@dlv.be  of middels contact via Service2Fruit.

Bron: Service2Fruit

Publicatiedatum: