Dominiek Keersebilck, REO Veiling

“We willen dat Roeselare een referentie voor kasgroenten wordt”

Tholen – Tomaten zijn bij de REO Veiling goed in de kijker gekomen, omdat vorig jaar voor het eerst de omzet van de tomaat op nummer 1 kwam. Dit is voor het grootste deel het gevolg van de uitbreiding van telers in de regio. “Deze zomer zal er recht tegenover de REO Veiling ook een nieuwe serre met 10 hectare in gebruik worden genomen met de bedoeling dat er in de komende tijd ook nog een tweede blok van 10 hectare wordt bijgebouwd. De plannen zijn concreet en de ontwikkelingen staan niet stil”, vertelt Dominiek Keersebilck, commercieel directeur van REO Veiling. “Wij zetten groots in om van Roeselare een referentie te maken voor tomaten en andere kasgroenten.”

Franse markt
De stevige stijging van de tomaten aanvoer op REO Veiling is niet enkel het gevolg van de uitbreidingen in Roeselare en omgeving, maar ook omdat de veiling verder ontwikkeld in Frankrijk. “Dit seizoen zijn we dieper Frankrijk ingegaan tot in Normandië. Daar hebben we een teler die sinds april in productie is met Franse tros- en vleestomaten die via REO Veiling worden vermarkt”, aldus Dominiek. “De afzet loopt behoorlijk goed en we hebben vastgesteld dat Frankrijk lang niet zelfvoorzienend was in tomaten. Wij waren sowieso al actief op de Franse markt en een Fransman wil nou eenmaal Frans product, dus die opportuniteit hebben wij ingevuld.”

Stijging aanvoercijfers
“De uitbreiding in Frankrijk en in België hebben gezorgd voor een flinke stijging van de aanvoercijfers. Voor losse tomaten hebben we tot eind juni bijna 10 miljoen kilo verkocht, wat bijna 24% meer is dan vorig jaar. Daarnaast zien we ook een stijging bij de trostomaten, tot eind juni hebben we met 8 miljoen kilo ongeveer 2,4 miljoen kilo meer verkocht dan vorig jaar. Echter prijstechnisch kunnen we niet echt tevreden zijn. Veel producties zijn tegelijkertijd gekomen en van dit overaanbod heeft gans Europa last gehad”, vervolgt Keersebilck. In de komende tijd zal REO Veiling verder in gaan zetten op tomaten, en dit in alle segmenten: van  specialties tot het Coeur de Boeuf-gamma, van vleestomaten tot trostomaten. “ Daarnaast krijg onze directeur productie, Rik Decadt, meer ruimte om zich actiever bezig te houden met de ontwikkeling en implementatie van nieuwe variëteiten.”

Afzetzekerheid, betaalzekerheid en merkenbeleid
Hoewel de kasgroentelers in de regio Roeselare door ontwikkeling steeds groter worden is de commercieel directeur niet bang om telers te verliezen die ervoor kiezen om hun eigen product af te zetten. “Vorig seizoen tijdens een strategische oefening vertelde een jonge komkommerteler ons dat zijn bedrijf te groot geworden is om zonder de veiling te werken. De teler was blij dat hij zijn eigen afzet niet hoefde te regelen en bij REO Veiling zijn product altijd kwijt kan. Dat zijn ook de troeven die wij bij REO Veiling in handen hebben. Wij kunnen bedrijven dermate ontlasten door middel van afzetzekerheid, betaalzekerheid en merkenbeleid.”

“DNA als vollegrondsveiling zeker vasthouden”
“In de toekomst willen we naast de ontwikkelingen in België en Frankrijk onze telers actiever benaderen in het voortraject en meer inzetten op de ontwikkeling van nieuwe rassen. Echter zullen we onze andere producten zoals de vollegrondsgroenten zeker niet vergeten en ons DNA als vollegrondsveiling zeker vasthouden. Prei is qua aanvoer nog steeds het grootste product en ondanks de ontwikkeling van het kasgroentengamma willen we ook inzetten op andere producten van REO Veiling”, besluit Dominiek.

Voor meer informatie:
Dominiek Keersebilck
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101 
8800 Roeselare, België
Tel: +32 (0)51 231 211
info@reo.be    
www.reo-veiling.be         

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven