“Milieu is een grote uitdaging voor de Franse boomgaarden”

Christophe Ochs, Laurent Martinet en Olivier Dutertre wachtten niet op milieuvriendelijke eisen met het veranderen van de ecologie van hun boomgaarden. De drie partners verhandelen hun oogst van 2019 onder het HEV niveau 3 certificaat. Het label is slechts een stap in hun lange termijn strategie om biodiversiteit en winst te combineren. 

Over Brun-Production en Brun-Conditionnement
Christophe: "In 2011 trok een van onze leveranciers zich terug en namen we meer dan 150 ha aan boomgaarden over om de teelt te behouden. Zo ontstonden Brun-conditionnement en Brun-production als dochteronderneming van Albafruit met een kantoor in Moissac (Tarn-et-Garonne). Momenteel telen we appelen en kiwi's op meer dan 150 ha verspreid over 4 locaties, die we hier opslaan en verpakken. Tien ervan zijn bio-appelen en 4 ha zitten in de overstap naar bio-kiwi's."

 Pink Lady boomgaard

Opnieuw beplante boomgaard na 3 jaar - Envy appelen

Een “verwende” biodiversiteit
Het managen van de teelt is de verantwoordelijkheid van Olivier, die al meer dan 20 jaar in boomgaarden werkt. In dit gebied vol bomen en dieren is alles ingesteld op het duurzaam managen. 

Om de problemen die te maken hebben met insecteninvasies op een natuurlijke manier te reguleren, hangen in de boomgaarden apparaten die de dieren seksueel van de wijs brengen. Vleermuisnesten en insectenhotels zijn tussen de appelbomen geplaatst. Laurent: "We denken erover kippen in de boomgaarden los te laten om insecten te bestrijden." De bestuiving wordt door Europese bijen verzorgd die door een imker gehouden worden en Osmias, de bekende metselbijen die onderdak vinden in de insectenhotels in de boomgaard.

 Hotel voor Osmia bijen

Het herplanten van heggen begon 15 jaar geleden door Olivier en speelt een belangrijke rol in het behoud van een rijke biodiversiteit. Olivier: "Vandaag de dag horen we steeds meer over het herplanten van heggen om onderdak te bieden aan dieren. Maar dat is niet nieuw. Onze ouders en grootouders sloopten heggen en hier zijn we al ruim 15 jaar aan het herplanten. Dit geeft ons de mogelijkheid om bruggen te slaan tussen de bosrijke en niet bosrijke gebieden."

 Volgroeide heg in een boomgaard

Jonge heg

Innovatie en kennis voor duurzaam management
De boomgaarden lijken geen geheimen te hebben voor Olivier. "Fascinerend aan dit werk is dat we elke dag weer kunnen leren. Er zijn altijd nieuwe uitdagingen en innovatie is een must."

"Voor de bio-teelt b.v. selecteren we rassen die van nature resistent zijn tegen schurft om zoveel mogelijk conventionele middelen te vermijden. De bio-boomgaarden geven ons ook de gelegenheid om milieu efficiënte teelttechnieken te onderzoeken, die zowel milieuvriendelijk als winstgevend zijn."

Het milieu is een belangrijk punt in de besluitvorming van de drie partners. "Er is een technisch probleem dat erg belangrijk is. Eens behandelden we hele boomgaarden voor drie vliegjes. Dat is voorbij. Het is niet alleen duur, maar ook totaal belachelijk. We hebben een systeem in het leven geroepen waarbij we elk stuk grond apart bekijken en behandelen. Dit houdt in dat we het probleem aanpakken wanneer het zich voordoet en alleen op het stuk grond waar het zich voordoet. Dat vereist observatie en kennis."

 Weerstation

Hypermoderne apparatuur
Om deze vorm van management met succes uit te voeren, wordt elk stuk nauwkeurig gemonitord. Weerstations geven  continu informatie over temperatuur, regen, windsnelheden, bladvochtigheid en zelfs atmosferische druk. Alle stukken grond zijn voorzien van anti-hagelnetten die naar hun kleur de hoeveelheid zonneschijn reguleren. Wat irrigatie betreft wordt het gebruik van bronnen nauwlettend gemonitord om het tot het maximum te beperken.

Kunstmatig meer tussen de boomgaarden dat gebruikt wordt voor irrigatie

Een groter en modern verpakkingsstation
Het verpakkingsstation is IFS gecertificeerd en heeft twee productielijnen. Met een capaciteit van 8.000 ton fruit, wordt het gebouw momenteel vergroot en het zou begin 2020 klaar moeten zijn. Net als de boomgaarden zal het nieuwe pakstation modern zijn. Laurent: "Alles wordt geautomatiseerd. Om onze milieu-voetafdruk te minimaliseren, wordt de warmte die gegenereerd wordt door koelkamers gebruikt om appelen te drogen. We zullen wat energiegebruik betreft ook neutraal zijn."

Met veel expertise zowel op agro als industrieel niveau, gekoppeld aan sterke business- en managementvaardigheden, lijken deze drie partners een ideale combinatie te vormen om de boomgaarden en het station succesvol te onderhouden. 

Laurent Martinet, Olivier Dutertre en Christophe Ochs

Voor meer informatie: 
Albafruit SARL
665 Route de la Megere
82200 Moissac
Phone: +33 (0)5 63 04 60 04 
contact@albafruit.fr 
www.albafruit.fr 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven