Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeeuwse en Brabantse fruittelers op studiereis naar Duitsland

Tholen - Afgelopen week was de NFO Kring Zeeland/Noord-Brabant en de NFO afdeling Delta Noord op een tweedaagse studiereis naar Duitsland. Via België en Zuid-Limburg reisde het gezelschap naar Meckenheim en Rheinbach en weer terug naar Nederland. Onderweg werden acht bedrijven zowel in Duitsland als in België en Nederland bezocht. 

Q-Tee
Woensdag 3 juli werd Fruithandel Wouters in België aangedaan. Teler en handelaar Kris Wouters leidde het gezelschap rond en vertelde over de barre situatie waarin de Belgische fruitsector zich momenteel bevindt. Nadien vertelde Kris meer over de QTee-peer waarvan Wouters de raseigenaar en exporteur is. "Na wat mislukte experimenten om Zuid-Afrikaanse rode variëteiten in België te telen, zijn we in 2011 uitgekomen bij de Noorse QTee. Dit jaar is het tweede jaar dat we grotere volumes beschikbaar hebben. Met de QTee kunnen we een brede klantenkring bereiken", aldus Wouters. 


Kris Wouters bij de QTee-peren

Hagelnetten
Het tweede bedrijfsbezoek leidde de groep weer terug naar Nederland. Hermens Fruitsystems is van oudsher een fruitbedrijf, maar ook importeur van hagelnetten uit Italië. Tevens is reisleider Pieter Aalbers werkzaam voor het bedrijf en gaf samen met Jack Hermens uitleg over de teelt en de diverse hagelbescherming die het bedrijf levert. "Hoewel er aan hagelnetten flinke prijskaartjes hangen, wordt steeds meer fruit onder deze systemen geteeld. De variëteit Magic Star zal in de toekomst enkel nog maar onder hagelnetten worden geteeld. Het weer wordt steeds extremer en een hagelnetsysteem kan hierin uitkomst bieden."


Pieter Aalbers vertelt over de verschillende hagelnetsystemen

3 jaar door hagel getroffen
Het eerste bedrijf dat in Duitsland werd bezocht was het bedrijf van Betrieb Schneiders-Quast. Naast meer dan 80 hectare aardbeien- en frambozenteelt had het bedrijf ook 30 hectare appelen die voor de derde jaar op rij getroffen zijn door de hagel. De afzet van de producten gaat via Frutania, maar in het hoogseizoen heeft Schneiders-Quast wel 40 kramen in een gebied van 50 kilometer staan om hun producten te verkopen.


100% van de appelen zijn getroffen door de hagel

Windmolens tegen nachtvorst
Het bezoek aan Betrieb Manner was het laatste bezoek van de eerste excursiedag. Met 75 hectare is Manner een flinke speler en zet zijn product voornamelijk af bij Krings. De regio waar Manner zit heeft veel last van late nachtvorstproblemen en daarom heeft Michael Manner windmolens aangeschaft die de oogst moeten beschermen tegen de nachtvorst.


Michael Manner vertelt vol enthousiasme over de windmolens die hij heeft aangeschaft

Proeftuin Klein Altendorf
De tweede dag van de studiereis begon met een bezoek aan de Proefruin in Klein Altendorf. Gerhard Baab gaf de rondleiding en vertelde over de aanplant van Morgana, Natyra en de diverse snoei- en spuitmethodes die in de proeftuin werden getest. 



Morgana
Na Klein Altendorf vervolgde het gezelschap hun reis naar Krings in Meckenheim. Krings is samen met de Veiling Zuid-Limburg, BFV en Melinda één van de partners van de Morgana Apple Group. "Met de Morgana denken we dat we op het level van Pink Lady te komen", sprak de directeur van Krings. 

"Aldi tegenover onze winkel trekt alleen maar meer klanten"
In Borgheim-Merten werd het bedrijf Schmitz-Hübsch bezocht. “Onze hardfruitproductie is niet gericht op hoge opbrengst, maar op de beste kwaliteit voor onze huisverkoop”, aldus Roland Schmitz-Hübsch. Het overgrote deel van de eigen teelt wordt afgezet in de eigen winkel van het bedrijf. De winkel is in twee delen gesplitst: één voor de verkoop voor de zelf geteelde appelen, peren en kersen en het andere gedeelte is voor de verkoop van andere AGF-producten.

Nachtvorst en droogte
Hermans in St. Odiliënberg was het laatste bedrijf dat werd bezocht. Het bedrijf zit kort op de Duitse grens en zet het grootste gedeelte appelen en peren af in Duitsland. "We hebben veel last gehad van nachtvorst en nu is het kurkdroog", vertelde Jos Hermans. 

De komende dagen zullen er uitgebreidere artikelen over de bedrijfsbezoeken op AGF verschijnen.