“Extremen verstoren het Poolse blauwe bessenseizoen”

Het blauwe bessenseizoen is officieel gestart in Polen, dat zoals de traditie voorschrijft, op 1 juli begint. Maar die traditie wordt al een paar jaar niet nagekomen doordat klimaatverandering het Poolse blauwe bessenseizoen eerder laat beginnen. 

Het Poolse blauwe bessenseizoen kwam niet in gevaar door de Europese hittegolf. Dominika Kozarzewska van de Polish Berry Cooperative beweert dat de vroege vorst waarschijnlijk schadelijker was dan de hittegolf. "De hittegolf versnelde het blauwe bessenseizoen alleen maar. We begonnen eerder te oogsten, maar het is nog niet zeker of we ook eerder zullen stoppen. Een ding is wel zeker: door de klimaatverandering is het seizoen verschoven. Een aantal jaar geleden besloten we dat we de opening van het blauwe bessenseizoen op 1 juli zouden houden, omdat we toen vonden dat dit het vroegste moment voor de blauwe bessenoogst in Polen was. De afgelopen twee jaar begon het seizoen echter eerder."

Het Poolse weer was een van de extremen van de laatste tijd. "Zelfs in juni en juli zien we steeds verschuivingen in die extremen. Als het warm is, dan is het 40℃, maar als het koud is, dan hebben we meteen nachtvorst. Niet ver onder nul, maar erg koud voor de tijd van het jaar. Deze extremen verstoren het blauwe bessenseizoen. Ik heb gehoord dat dit soort extremen zich een aantal jaar geleden in Canada voordeden, maar we zien ze nu ook in Polen. Tijdens de hittegolf moesten we veel meer irrigeren dan gewoonlijk, maar gelukkig doet het fruit het uitstekend."

Nu het blauwe bessenseizoen van start gaat heeft Kozarzewska het idee dat er mogelijkheden in Azië liggen voor Poolse blauwe bessen. "De afgelopen jaren lagen onze belangrijkste markten in Europa en dat zal zo blijven. Het VK is een van de belangrijkste, maar Duitsland wordt steeds groter voor ons. Ook Scandinavië en Nederland blijven markten met potentieel. Maar we willen ook een solide aanwezigheid in Azië, omdat we vinden dat daar goede mogelijkheden voor ons liggen. We proberen ook markten in het Midden-Oosten, vooral Dubai. We hebben een aantal succesvolle verladingen naar Dubai gehad, maar die zijn nog beperkt. Het doel is om dit seizoen in deze landen te groeien!"

Kozarzewska heeft het gevoeld dat er ruimte is voor groei in Polen. Ze hebben gekeken naar een ander soort verpakking. "We hebben gekeken naar alternatieven voor plastic verpakkingen, maar de waarheid is dat dat nogal een uitdaging bij blauwe bessen is. Consumenten willen zien hoe de bessen eruit zien door de verpakking heen en dat is met bestaande alternatieven niet mogelijk. We zijn momenteel niet tevreden over de mogelijkheden, maar als sector blijven we zoeken. Natuurlijk is het plastic dat we gebruiken te recyclen, want we geven echt wel om het milieu." 

Naar de toekomst kijkend vindt Kozarzewska dat er een en ander moet veranderen. "Ik heb het er al lang over. Ik vind dat te veel blauwe bessenplanten geplant worden alleen maar om te planten. Ik wil voorstellen dat een teler uitzoekt waar en wanneer hij zijn producten kan afzetten voordat hij plant. Anders komen we in een situatie waarin honderden telers op de groothandelsmarkt komen om alleen maar van hun producten af te komen. Dat helpt de situatie op de mondiale markt niet omdat consistentie nodig is. Telers moeten samenwerken om vooruit te komen naar een betere toekomst voor de Poolse blauwe bessensector."

Voor meer informatie:
Dominika Kozarzewska
Polish Berry Cooperative/Polskie Jagody
Tel: +48 602 354 586
Email: d.kozarzewska@polskiejagody.pl  
www.polskiejagody.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven