Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ik heb een doel: gojibessen voor iedereen"

Gojibessen zijn tot nu toe vrij onbekend op de markt in Midden-Europa. Hier zijn ze meestal ook eerder in gedroogde vorm te vinden. Een teler uit Baden-Württemberg wil hier verandering in brengen. "Gojibessen voor iedereen" is het motto van Klaus Umbach, van Bioland tuinderij Umbach in Heilbronn.



"We telen hier al sinds acht jaar gojibessen en kunnen met volle overtuiging zeggen: mijn gojibessen zijn de zoetste en vroegste. Er zijn honderden verschillende rassen, van deze hebben we er vijftien uitgeprobeerd maar slechts één daarvan hebben we uiteindelijk voor de teelt uitgekozen." De planten stamden direct uit China: "We hebben planten uit heel Europa geprobeerd. Tenslotte is het ons gelukt om plantgoed uit China te importeren, met quarantaine en alles eromheen. Maar het heeft zich geloond. De Turgidus is met afstand het beste ras."


Klaus Umbach en Katrin Lewandowski bij de beursstand tijdens de ExpoSE van afgelopen jaar in Karlsruhe. 

 

Pioniers op het gebied van gojibessen
De gojibessenteelt ontstond tijdens de zoektocht naar alternatieven voor psychofarmaca voor zijn dochter. "Op een gegeven moment zijn we, na vele jaren, op Chinese heelkunde en in dit kader op de gojibessen gestuit. De bessen worden al sinds 2000 jaar gebruikt voor de genezing van verschillende ziektes, alleen is dat in ons westerse denken nog niet zo aangekomen."

Biologische teelt was een natuurlijke stap voor Klaus: "Ik heb me dertig jaar lang met conventionele landbouw beziggehouden en ben vervolgens met de gojibessen op biologische teelt overgestapt. Als ik dan toch al geneeskrachtige planten teel, dan doe ik het ook goed. Ik was hiermee de eerste in Duitsland en, wat tips of advies betreft, op mezelf aangewezen."

"Ik wil gojibessen voor iedereen"
Klaus wil een voortrekkersrol op zich nemen bij de verkoop van zoete, Duitse biologische gojibessen, vertelt hij. "Ik heb een zeer klein bedrijf vergeleken bij andere bedrijven die in de teelt geïnteresseerd zijn. Inmiddels heb ik mijn ras al in de meest verschillende landen geleverd: van Zweden tot Marokko, ze kunnen overal groeien. Het ras op zich is natuurlijk niet mijn eigendom en zo zijn er enkelen die mij nadoen", daaraan stoort hij zich echter niet, vertelt Klaus. "Ik wil gojibessen voor iedereen. Om dat te bereiken bied ik mijn jonge plantjes aan evenals mijn kennis voor de teeltadvisering." 

Gojibessen voor de verse consumptie
Nu moeten de bessen echter nog meer bekendheid bij de consumenten krijgen: "Als eerste stap willen we de bessen nu op de markt brengen, want veel consumenten weten niet dat er hier gojibessen voor de verse consumptie uit de regio zijn." De gedroogde tegenhanger heeft weliswaar een bepaalde bekendheidsgraad, maar wordt van ver geïmporteerd en de richtlijnen, bijvoorbeeld wat betreft zware metalen of bemestingsmiddelen, zijn aanzienlijk minder streng dan bij de biologische gojibessen uit Baden-Württemberg.

In de afgelopen jaren waren er enkele factoren die een negatieve uitwerking op de reputatie van de gojibessen op de Duitse markt hebben gehad: "De belasting door zware metalen was definitief een nadeel. Maar ook de smaak liet vaak te wensen over. Als de consument een keer durft om iets nieuws te proberen, en het smaakt vervolgens bitter, dan koopt hij het geen tweede keer."



Voorlichting nodig
De oogst in Duitsland en Europa is deze week van start gegaan – maar is vanwege de grootte en kwetsbaarheid van de bessen bijzonder arbeidsintensief. "Op dat gebied heeft Marokko natuurlijk een voordeel met betrekking tot de loonkosten, maar daarvoor ontbreekt het wel aan smaak. Om onze kosten te dekken, zouden we 30 gram gojibessen voor zo'n 5 euro moeten verkopen." De oogst is laat van start gegaan dit jaar, aldus de deskundige, normaal gesproken loopt het seizoen van midden juni tot en met midden oktober.

Op de middellange termijn vindt de ondernemer het nodig om voorlichting over zijn product te geven. "Duidelijke voorlichting over de positieve werking van de bessen en de verschillen tussen de verschillende rassen vind ik erg belangrijk en doorslaggevend voor het succes van deze superfood op de Duitse markt."

Voor meer informatie:
Klaus Umbach
Gärtnerei Umbach
Klinge 2 / Staufenberger Weg
74074 Heilbronn
Tel: 07131 58960-0
Tel: 07131 58960-14
E-mail: info@gaertnerei-umbach.de 
Web: www.gaertnerei-umbach.de/ 

Publicatiedatum: