Pruimenseizoen in Spaanse Extremadura begonnen

Het pruimenseizoen in Badajoz is onlangs van start gegaan. De regio geldt als het voornaamste steenfruitteeltgebied in Spanje en Europa. "We hebben ons pruimenseizoen officieel afgetrapt en kunnen meteen al grote aantallen leveren," vertelt José Aurelio García, manager van de in Extrenadura gevestigde coöperatie Explum.  

"De oogst is ongeveer acht tot tien dagen eerder van start gegaan dan vorig jaar, toen het seizoen vertraging opliep, en zo'n vier tot vijf dagen eerder dan gebruikelijk. De vroege start kan toegeschreven worden aan het warme weer in het voorjaar. Het gebied Las Vegas Atlas werd door een aantal hagelstormen getroffen maar het is nu nog te vroeg om te bepalen wat voor invloed dit op het gehele seizoen zal hebben," zegt hij. 

Hoewel de pruimenoogst in Extremadura vorig jaar 50% lager uitviel, verwacht men dit jaar weer een oogst van normale omvang. "Vorig jaar hadden we moeite met het leveren van fruit vanwege de lage productie. Dit gold met name voor de kleinere maten. Dit jaar zullen we echter weer de gebruikelijke aantallen oogsten en over een breed scala aan maten beschikken," vervolgt José Aurelio. 

Momenteel vermarkt Explum het ras Black Splendor dat volop geteeld wordt in deze regio. "Zowel de vraag als de prijzen zijn momenteel sterk maar dat is vaker zo wanneer er weer een nieuw seizoensproduct in het schap staat. In het begin is het makkelijk om aan de vraag te voldoen, hoewel de prijzen in de loop van het seizoen geleidelijk zullen veranderen afhankelijk van het aanbod en de vraag. De afzet van pruimen piekt doorgaans in de tweede helft van juli. 

Het bedrijf exporteert blauwe, rode en gele pruimen naar verschillende bestemmingen in Europa, waaronder landen in Noord- en Oost-Europa, evenals naar overzeese markten. "We zullen af moeten wachten hoe groot de impact van de lokale productie op de exportmarkten waar we zaken mee doen is, zoals Duitsland, Polen en Italië." In deze tijd van het jaar is Spanje het enige land dat een consistente aanvoer van het fruit in vele verschillende maten en met een goede Brix kan garanderen. Het is echter moeilijk om in deze landen op prijs te concurreren met lokaal geteelde producten. In tegenstelling tot vorig jaar hebben we dit jaar meer fruit beschikbaar en daarom zullen we beter in staat zijn om aan de vraag van overzeese markten te beantwoorden."

Volgens José Aurelio García heeft iedere markt zo zijn eigen voorkeuren. "In Polen is veel vraag naar dozen van 10 kilo en grote rode en gele pruimen met 'waslaagje'. Hiermee bedoelen we het witte poederige laagje dat zich op de schil van het fruit vormt en dat zorgt voor een betere houdbaarheid. Op sommige markten, zoals Azië, Canada, Spanje, Portugal en Mexico staat dit laagje garant voor de versheid van het product, terwijl andere markten het onaantrekkelijk vinden. Zo is er in het Verenigd Koninkrijk en de Baltische landen meer vraag naar kleine maten rode pruimen zonder waslaagje. In Duitsland is vooral vraag naar blauwe pruimen in dozen van 5 kilo en in Portugal heeft men ene voorkeur voor grote blauwe en rode pruimen met een waslaagje."  

Voor meer informatie:
José Aurelio García
Explum SC
T: +34 924446338
M: +34 615289854
jagarcia@explumsc.com
www.explumsc.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven