"Sleutel tot succesvolle IQF bessenbewerking is efficiënte apparatuur"

Verbeterde bessenrassen en een verschuiving naar gemaksvoeding hebben geresulteerd in een gestage groei in de markt van de diepgevroren bessen in China. Andere factoren die deze markt hebben geholpen te groeien is de langere houdbaarheid en nieuwe eetgewoonten van Chinezen. Daarom is het behalen van eersteklas kwaliteit voor deze markten van het grootste belang. 

Svetlana Plotean van OctoFrost: "Als je goed kijkt naar de hoeveelheden van diepgevroren bessen, dan is het grootste gedeelte voor de bewerkingssector. De consument speelt natuurlijk ook een grote rol wat waarde-afzet betreft. Deze consument zoekt de betere kwaliteit van IQF bessen, zodat ze die aan hun gezonde smoothies kunnen toevoegen. En ze zijn bereid hiervoor meer te betalen. Wereldwijd zien we een groeiende belangstelling voor een gezonde levensstijl, daar kun je niet omheen. Om consumenten voor je te winnen, moeten bessenbewerkers zich focussen op de meest efficiënte technologieën. Dat is nooit zo belangrijk geweest als nu."

Volgens Plotean start de efficiëntie met het vooraf koelen van de bessen. "De bewerking van IQF bessen begint met wassen en indien dit gewenst is snijden van het product. Daarna wordt het product voorgekoeld en afgewerkt met de IQF vriesprocedure." In de voorkoelfase maakt een lagere temperatuur voor de bessen in de IQF vriezer het verschil en dat vertaalt zich in bessen klasse 1. "De Waterbath Chiller werd gebouwd door OctoFrost met deze priority in gedachten. De kerntemperatuur van het product wordt verlaagd tot -5°C voor een effectieve IQF bevriezing dankzij het ijskoude water in de Waterbath Chiller. Een lagere temperatuur vermindert dehydratie tot een minimum en resulteert in hogere opbrengsten. Wat over is aan het einde is een IQF product van hoge kwaliteit. 

Het scheiden van stukken product tijdens het vriezen kan een beetje lastig zijn als ze plakken zoals bij gesneden aardbeien. "De platen in onze IQF vriezer bewegen op een asymmetrische manier wat samen met de optimale luchtstroom het natuurlijke uiterlijk behoudt op de best mogelijke manier terwijl de stukjes efficiënt van elkaar gescheiden worden. 

De aanpasbare snelheid van de ventilatoren in de OctoFrost IQF tunnel is een van de unieke mogelijkheden van deze lijn. "Deze optie betekent dat de kracht van de luchtstroom bij de toegang tot de vriezer sterker gemaakt kan worden, voor het snel bevriezen van de schil. De luchtstroom staat op een hoger niveau aan het begin van het vriesproces, waardoor vocht binnen de bessen wordt ingesloten, wat resulteert in een minimaal verlies van hydratatie en het voorkomt scheuren of brandplekken aan het oppervlak van gevoelige bessen als frambozen en blauwe bessen." Handelaren hebben bevestigd dat ze 5 tot 30% meer willen betalen voor de bessen klasse 1 van IQF. "Bessenbewerkers met visie begrijpen dat kwaliteit nooit eerder zo belangrijk was voor het succes van hun bedrijf. De efficiënte apparatuur van IQF bessenbewerking is duidelijk de sleutel tot het succes."

Voor meer informatie:
Svetlana Plotean
OctoFrost
Tel: +46 (0) 7600 600 81
Email: svetlana.plotean@octofrost.com  
www.octofrost.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven