Vorstschade kan appelteelt in Polen met 85% reduceren

Voor enkele Poolse appeltelers lijkt het dit seizoen een drama te worden. Twee periodes van strenge vorst, voorafgegaan door een periode van droogte, hebben grote delen van de teelt verloren doen gaan. Gevallen appels maakt ze ongeschikt voor consumptie.

Mohammed Marawan van SaraFruit: "We hebben een heleboel problemen met de appelteelt momenteel. Toen we last hadden van vorst, probeerden we onze appels te beschermen met een spray tegen deze temperaturen. Dit heeft onze appels echter niet gered. In mijn eigen boomgaarden hebben we een verlies van tussen de 85-90% van de oogst. Aan sommige bomen hangen maar 4 appelen, dus winst maken is onmogelijk voor de telers. De prijzen zullen uitzonderlijke hoog zijn en veel van de producten zullen op de lokale markt terechtkomen i.p.v. de export. We weten niet hoe de telers zich staande gaan houden maar we doen er alles aan om de appels die we hebben te beschermen tegen ziektes."

Anna Litwin heeft veel ervaring in de appelhandel opgedaan en ziet ook een desastreus seizoen voor zich: "Hoewel de regio's bij mij in de buurt, Warka, het niet zo slecht hebben als andere delen van Polen verliezen we toch 30-40% van onze oogst. Maar ik heb gehoord dat andere regio's een verlies hebben van 80-95% in hun productie. De Gala en Champion variëteiten hebben een minimaal verlies. De Ida Red en Golden zijn echter het voornaamste slachtoffer geworden. Polen is echter een grote producent van appelen, dus ik ben er zeker van dat we nog wel enige productie overhebben voor de export. Maar het wordt een moeilijk seizoen voor de appeltelers."

"Na de tweede vorstperiode waren we nog optimistisch. Natuurlijk zou het schade aanrichten maar we hadden het fruit bespoten met chemicaliën die het moesten beschermen tegen verdere schade. Echter nu zien we het fruit van de bomen vallen. Onze boomgaarden zijn gelegen in het midden van Polen. Enkele telers waarmee ik heb gesproken, claimen dat ze 100% van hun teelt verloren hebben. Verzekeringsmaatschappijen beoordelen de schade. Het is echter niet overal zo slecht gesteld met de oogst. Enkele telers hebben nog altijd appelen hangen. We schatten in dat 40% van de appelenoogst in Polen het gaat overleven. De rest is te zwaar beschadigd. Het is erg om te zien hoe de boomgaarden erbij staan en het is moeilijk om een paar appelen te vinden aan de bomen," vertelt Emilia Lewandowska, Salesmanager bij de Fruit-Group.

Voor sommige exporteurs is het nog altijd onbekend wat de schade zal zijn aan hun handel. Timur Almaszy, exportmanager bij Bart-Ex trade verwacht een schaderapport in één of twee weken: "Totdat we dat schaderapport hebben, is het voor ons een kwestie van inschatten. Natuurlijk gaan we verliezen hebben maar het is moeilijk om te zeggen of we het hier hebben over 20, 30 of zelfs 40% verlies. Andere regio's kunnen het veel zwaarder hebben dan ons. Wij zitten voor in Oost-Polen."

Het NFO rapporteert een minimale oogst voor de Poolse appeltelers. Miroslaw Maliszweski is de president van de Vereniging voor Poolse Fruittelers. Hij dacht eveneens dat de schade handelbaar is: "We zien nu dat de bomen hun vruchten in grote aantallen verliezen. Onze informatie laat zien dat de oogst niet alleen significant kleiner wordt dan vorig jaar, maar ook minder dan het jaarlijkse gemiddelde en kleiner dan het vorige seizoen waar de vorst de teelt aantastte in 2017."

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
SaraFruit
office@sarafruit.eu

Anna Litwin
BlueHaskap
anna@bluehaskap.com

Emilia Lewandowska
Fruit-Group
exportemilia@fruitgroup.pl 

Timur Almaszy
Bart-Ex
office@bart-ex.com.pl 

NFO Fruit
www.nfofruit.nl

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven