Katrien De Backer, LAVA

“Somber weer veroorzaakt lage prijzen en beperkte vraag naar kasgroenten”

Tholen – Het is vrij rustig op de kasgroentenmarkt. Door het sombere weer loopt de vraag naar veel producten wat achter en dat komt ook de prijs niet ten goede. “Er is momenteel  een sterker wordende vraag naar komkommers en de prijzen zijn licht in opmars. Er is een overzichtelijk aanbod, maar volgende week verwachten we een lichte productiedaling”, vertelt Katrien De Backer van LAVA. “Ook voor aubergines loopt het niet storm en doordat er ook nog Spaans product op de markt is, is de huidige prijsvorming beneden peil. De courgettes die nu op de markt zijn, zijn afkomstig vanuit de serre en de vollegrond, maar er is nog veel concurrentie uit de Zuiderse landen aanwezig. De prijzen zijn door de inlandse productiestijging en de concurrentie laag.”

Paprika
“De paprikamarkt is wat positiever. De vraag naar rode en groene paprika’s is goed, enkel de vraag naar de gele loopt wat achter deze week. Het aanbod van de rode en groene paprika is sterk wisselend. Volgende week verwachten we een lichte daling in kilo’s van de rode paprika en juist een stijging in kilo’s voor de groene. Momenteel is er een normaal aanbod gele paprika’s, maar vanaf volgende week wordt er een sterke productiedaling verwacht. De prijzen voor rood en groen zijn normaal van de tijd van het jaar, maar voor de gele paprika’s liggen de prijzen aan de lage kant. Tevens is er nog steeds Spaans product op de Belgische markt”, aldus Katrien.

Tomaten
Ook de tomaten hebben last van het weer. De vraag naar zowel losse tomaten, specials en trostomaten is laag. “De vraag uit de exportlanden blijft ook achter doordat er voldoende lokale aanvoer is. Het inlandse aanbod van tomaten is ruim, maar normaal voor de tijd van het jaar”, vervolgt Katrien. De prijzen zijn voor zowel tros- als losse tomaten erg laag. Het slechtere weer voorkomt daarentegen wel kwaliteitsproblemen bij de kasgroenten. Hitte zoals vorig voorjaar zorgt sneller voor beschadigingen en stress.”

We zien jaarlijks een lichte uitbreiding in belichte teelt. Het voorbije winterseizoen hebben we zelfs belichte komkommers vermarkt. De belichting speelt vooral een rol in losse tomaten (Prince en Baron vleestomaten en specials, tros Elite, Princess en specialties)”, aldus De Backer. “Hoewel er veel geïnvesteerd wordt in de toekomst is het voor de teler/organisatie/veilingen belangrijk om het kosten-baten plaatje nauw in het oog houden.  Steeds proberen te zorgen voor een marktconforme kwaliteitsaanbieding en dit op een transparante manier, voor een zo breed mogelijk cliënteel toegankelijk maken.”

Voor meer informatie:
Katrien De Backer
LAVA
3191 Boortmeerbeek
Leuvensesteenweg 130 A
+32 (0)15 50 42 50 
Katrien.debacker@lava.be
www.lava.be    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven