Telers maken de balans op

Storm en regen verwoest vroege kersen in Californië

Kersentelers in Californië maken de schade op nadat stormen vorige week een groot deel van de huidige kersenoogst hebben verwoest. Hoewel de officiële ramingen pas over een aantal dagen, mogelijk zelfs weken, worden verwacht, is de sector het erover eens dat er miljoenen dozen kersen verloren zijn gegaan, waarbij de vroege rassen het hardst zijn geraakt, evenals een groot deel van de Bing-oogst. Er is een sprankje hoop dat een deel van de late kersen gered zal kunnen worden. 

"De kersenoogst is verwoest en dan met name de vroege rassen," vertelt Tom Valenzuela van Sunriver Sales. "De kans bestaat dat we een deel van de late kersenoogst kunnen redden maar deze komen op zijn vroegst pas half juni beschikbaar. Alle soorten boomfruit zijn zwaar getroffen, niet alleen door de hevige regenval maar ook door hagel. Deze volgde op een toch al natte winter en voorjaar en zal ook gevolgen hebben op de oogst van bijvoorbeeld druiven."


Afbeelding: Joe Cataldo, J&M Farms Lodi

Enorme tegenslag voor kersentelers
Voor kersentelers is dit vreselijk nieuws en sommige zullen hun fruit niet eens plukken. Joe Cataldo van J&M Farms deelde het nieuws van zijn verwoeste kersenoogst op sociale media. "Het regende, dat het goot," zei hij. "We waren zojuist getuige van één van de meest verwoestende stormen die we ooit in mei hebben meegemaakt. Dit was een echte winterstorm die één van onze beste oogsten ooit heeft vernietigd. "Verwoestend is nog zacht uitgedrukt."

Don Goforth van Family Tree Farms in Reedley laat weten dat het bedrijf al aan de kersenoogst was begonnen en hard geraakt is door hagel en hevige neerslag. "Deze stormen hebben forse schade aan de kersenoogst aangericht," vertelt hij. "We waren ongeveer halverwege de oogst. Sommige percelen zijn nog in tact maar andere kunnen als verloren worden beschouwd vanwege ernstige barsten in het fruit. We zullen de komende week onze handen vol hebben aan het opmaken van de schade. Het zal zeker een bijzonder seizoen worden nu de beschikbaarheid zo krap is totdat de aanvoer uit noordelijke teeltgebieden op gang komt."


Afbeelding: Joe Cataldo, J&M Farms Lodi

Hij voegde eraan toe dat Family Tree Farms ook nog ander steenfruit teelt, zoals perziken en nectarines. Ook deze categorieën hebben schade ondervonden, met name van de hagel, maar in veel mindere mate dan kersen. "Onze overige steenfruitcategorieën hebben ook te lijden gehad van de hagel maar we verwachten dat de schade mee zal vallen. We hopen dan ook op een goede steenfruitoogst."

Ook zachtfruittelers zullen naar verwachting problemen ondervinden als gevolg van de vele regen die in deze regio is gevallen. Sommige telers konden hun fruit voor de storm plukken. Momenteel maken zij  de schade op en de komende dagen zal er meer duidelijkheid over de mogelijke verliezen komen. De oogst is in elk geval wel ontregeld als gevolg van de natte omstandigheden. 

Krappe kersenmarkt
De komende twee weken zal er krapte op de kersenmarkt ontstaan omdat de aanvoer afneemt. Eén kersenteler zegt dat hij verwacht dat het Californische kersenseizoen korter zal duren. "De regenval heeft een enorme impact op de beschikbare kersenvolumes gehad. Ik denk dat het seizoen eerder zal eindigen."


Afbeelding: Joe Cataldo, J&M Farms Lodi

Dit alles komt op een moment dat verladers hun orders voor Memorial Day gereedmaken. De gedenkdag zal dit jaar niet de 'kaskraker' worden waar men op had gehoopt. "De hevige regen had voor Californische kersen niet op een slechter tijdstip kunnen vallen gezien de extra afzet rondom Memorial Day," vertelt Ira Greenstein van Direct Source Marketing. "Vorige week heeft de sector haar best gedaan om voldoende hoeveelheden te verpakken om aan hun orders voor deze dag te voldoen. Orders werden uitgesteld, herverdeeld en geannuleerd waardoor retailers worstelden om hun schappen te vullen. De prijzen van vastgestelde programma's lagen rond de €28,67 - €40,31, terwijl deze op de spotmarkt rond de €40,31 tot €49,28 lagen vanwege de beperkte beschikbaarheid. We verwachten dat verladers pas halverwege de week hun normale verpakkingsschema zullen kunnen hervatten, waardoor er nauwelijks fruit beschikbaar zal zijn voor de grootschalige Memorial Day-aanbiedingen."

"De kersenoogst, die aanvankelijk op ruim 10 mln dozen werd geraamd, zal nu waarschijnlijk tot onder de 7 mln dozen dalen. "Veel telers kiezen ervoor helemaal niet te plukken en proberen een uitkering van hun verzekering te krijgen. Hoe dan ook, het recente weer heeft de kersensector in Californië flink ontregeld en het zal nog wel een week duren voordat we een indruk hebben van wat dit zal betekenen voor de aanvoer in juni."

Alsof er nog niet genoeg neerslag is gevallen, wordt er een nieuwe stormdepressie verwacht die Central Valley zal passeren. Hierna zullen de temperaturen weer gaan stijgen. 

 

Voor meer informatie:
Tom Valenzuela
Sunriver Sales
Ph: +1 (559) 738-8696
www.sunriversales.net

Don Goforth
Family Tree Farms
Ph: +1 (559) 591-6280
dgoforth@familytreefarms.com
www.familytreefarms.com

Ira Greenstein
Direct Source Marketing
Ph: +1 (914) 241-4434
ira@directsourcemktg.com
www.directsourcemktg.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven