Jan Van Luchene, Bruwier Potatoes

“Als er geen aardappelen zijn om te vermarkten, heb je ook geen markt”

Tholen – “Volgende week gaan wij waarschijnlijk onze laatste contractleveringen doen. Misschien de week erna nog een klein beetje, maar dan is het hier afgelopen. Normaal werken wij tot eind juni, maar dit jaar lukt dat niet. Bij onze telers zijn de voorraden nagenoeg leeg”, vertelt Jan Van Luchene van Bruwier Potatoes. “Aan het begin van het seizoen was het wel duidelijk dat er aardappelen te weinig waren, maar tot wanneer we konden leveren was moeilijk in te schatten.”

Dit jaar was er door de lage opbrengsten heel wat minder vrije handel van aardappelen. “En een groot gedeelte van de vrije aardappelen die er wel waren, zijn in oktober al verkocht toen de prijzen ook al rond de 25 euro lagen. Wat er nu nog rest, zijn voor het grootste deel contractaardappelen en aardappelen die al lang vastliggen, maar veel vrije handel is er niet meer. De prijzen voor Bintje liggen momenteel rond de 25 euro en voor Challenger en Fontane rond de 30 euro. Die prijzen zijn al een geruime tijd op hetzelfde niveau blijven hangen”, aldus Jan.

Doelen al vroeg bereikt
“Ondanks deze omstandigheden loopt het aan de vraagzijde ook niet storm. De industrie heeft niet gewacht tot het laatste moment en ze gaan niet hun loodsen vol zetten met een dure grondstofprijs. Tevens is de kwaliteit van de Bintjes pover dit jaar en daarom gaat de industrie ook niet volop stockeren. Iedereen had vroeg in het seizoen zijn doelen bereikt”, vervolgt de handelaar. “Om marktwerking te hebben moet je markt hebben, maar als er geen aardappelen zijn om te vermarkten dan heb je geen markt.”

De handelaar verwacht dat de eerste nieuwe aardappelen halverwege juli pas komen. “Het is op dit ogenblik te koud en regen zouden we ook wel kunnen gebruiken. Het was relatief een normale pootdatum, maar het schuift allemaal een beetje op door het weer. De nachten zijn koud en ook de noordenwind doet de grond niet opwarmen, maar het is nog twee maanden, dus het is afwachten”, besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Van Luchene
Bruwier Potatoes 
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem
+32 56 61 33 33
info@bruwier.be
www.bruwier.be 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven