Europees Parlementslid Hilde Vautmans

“75% fruittelers geeft Ruslandboycot schuld van hopeloze situatie hardfruitmarkt”

Tholen - Afgelopen donderdag hield Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) een rondetafelgesprek met de Belgische fruittelers over de toekomst van de sector. Samen met de Vlaamse Minister Lydia Peeters en Minister Ducarme liet Vautmans meer dan 100 fruittelers aan het woord en stemden ze over negen actiepunten die wellicht de sector uit het zware weer kunnen halen. “De afgelopen periode heb ik zoveel telefoontjes gehad van fruittelers waarbij het water aan de lippen staat. Het gaat al enkele jaren slecht met onze fruitsector, maar zo dramatisch is het nog nooit geweest. Daarom heb ik besloten om actie te ondernemen”, vertelt Hilde.

Uit een rondvraag in de zaal bleek dat de helft van de fruittelers denkt dat hun bedrijf binnen vijf jaar niet meer zal bestaan. Slechts enkele telers lieten weten een opvolger te hebben voor hun bedrijf en driekwart van de telers zit in financiële moeilijkheden. Volgens 75% van de aanwezigen is de Ruslandboycot de grootste oorzaak van de hopeloze situatie.

9-Puntenplan
“Het 9-puntenplan is bijna unaniem goedgekeurd door de 100 aanwezige fruittelers. De belangrijkste punten voor de telers zijn een herziening van de GMO-gelden en compensaties voor de geleden schade als gevolg van de Ruslandboycot. Echter is en blijft het krijgen van een eerlijke prijs de belangrijkste eis van de telers. De andere punten waren het erkennen van de sector in crisis, dagen seizoensarbeid optrekken van 65 naar 100 dagen en promotie van producten van eigen bodem en openen van nieuwe afzetmarkten. Ten slotte kwam de rooipremie, verjonging van de sector en de uitbetaling van schadevergoedingen, afschaffing van Landbouwrampenfonds en brede weersverzekering aan bod”, vervolgt Hilde.

Klik hier voor een uitgebreide versie van het 9-puntenplan.

Ruslandboycot
Hilde is ervan overtuigd dat de Belgische fruitsector het hardst van allemaal is getroffen door de Ruslandboycot. “Wij exporteren al 10 jaar peren naar Rusland en daarom zijn er in de fruitstreek andere soorten fruit gerooid om plaats te maken voor Conference teelt om aan de Russische vraag te voldoen. Daarbovenop worden we al jaren getroffen door hevige klimatologische omstandigheden. We hebben vorig jaar heel veel droogte gekend, in 2011 heeft de Pukkelpop-storm een hoop schade aangericht, in andere jaren hadden we vorst of hagel. We hebben het ene rampjaar na het andere gehad en dat heeft de sector zeker geen goed gedaan”, aldus de Europarlementariër.

Op Twitter deelt fruitteler Kees Van De Water een foto van peren die klaarliggen voor de vergister. 

Fruitconsumptie stimuleren
“Over deze negen punten hebben de fruittelers gestemd en aan de hand daarvan zal ik naar de regeringen en de Europese Commissie stappen. De sector wordt met uitsterven bedreigd en om de telers weer een toekomst te geven, moeten we zo snel mogelijk actie ondernemen”, zegt Vautmans. “Doordat ik zelf een boerendochter en schepen van de fruitteelt sector Sint-Truiden ben, gaat deze situatie mij aan mijn hart. Om de fruitconsumptie in eigen land te stimuleren heb ik een fruitkookboek uitgegeven waarvan er al 21.000 gratis exemplaren zijn verstuurd. Tevens zijn we in overleg met de horeca om meer gerechten met Belgisch fruit op de menukaart te zetten.”Sector in crisis
Federaal minister van Landbouw Denis Decarme heeft de hardfruitsector inmiddels erkend als sector in crisis. Door die erkenning kunnen telers tot eind 2019 korting of uitstel krijgen op sociale bijdragen. 

Voor meer informatie:
www.hildevautmans.eu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven