Prijs tahiti limes bereikte in april op één na hoogste niveau in jaren

Braziliaanse export sinaasappelconcentraat daalt 14% in 2018/19

De combinatie van de lagere aanvoer van Braziliaanse sinaasappelen uit São Paulo en Triãngulo Mineiro en het herstel van de productie in Florida heeft tot gevolg dat de Braziliaanse export van diepgevroren sinaasappelconcentraat, Frozen Concentrate Oranje Juice (FCOJ), gedaald is. Dit seizoen (juli 2018 - maart 2019) bedroeg de totale Brazilaanse sapexport 783.400 ton, wat neerkomt op een daling van 14% ten opzichte van dezelfde periode van vorig seizoen, zo meldt Secex. 

Einde seizoen – Fundecitrus maakte op 10 april bekend dat de sinaasappelproductie in de zogenaamde 'citrusgordel' (São Paulo, Triãngulo Mineiro) dit seizoen 285,9 mln dozen van 40,8 kilo bedroeg. Dit betekent een daling van 28,2% ten opzichte van het seizoen 2017/18 (398,4 mln dozen). De huidige productie ligt 11,6% onder het gemiddelde van de laatste 10 jaar. 

De lagere productie is het gevolg van het weer (hitte en droogte) en zorgde ervoor dat Braziliaanse verwerkingsfabrieken over onvoldoende sinaasappelen beschikten in 2018, waardoor ook de beschikbaarheid in het naturasegment beperkter was. 

Markt in april – De grote beschikbaarheid van vroege sinaasappelen haalde de prijzen van alle rassen naar beneden gedurende de eerste twee weken van april. Aangezien de rijpingsgraad onder het gewenste niveau lag voor het naturasegment was de handel beperkt. Tussen 1 en 15 april lagen de sinaasappelprijzen gemiddeld rond de €7,95 per  doos van 40,8 kilo en dat is 18,8% lager dan gedurende de eerste twee weken van maart. 

Tahiti limes – De prijzen van Tahiti limes zijn dit jaar goed in Brazilië en dat is doorgaans niet het geval in het eerste kwartaal. De aanvoer vanuit de staat São Paulo wordt beheerst door de sterke vraag van de exportmarkt en verwerkers. 

De gemiddelde prijs in april (tot 15 april) is in nominale termen nu al de op één na hoogste van de maand zegt Cepea die in 1996 startte met de prijsnotering van dit product. Hetzelfde was het geval gedurende het eerste kwartaal van 2019, toen het nominale gemiddelde alleen lager was dan in januari 2018. De nominale gemiddelden in februari en maart waren alleen lager dan in de dezelfde maanden van 2016. De noteringen voor Tahiti limes bereikten in februari en maart 2016 een record, evenals in januari 2018. 

Sommige telers zijn vroeg begonnen met het oogsten van Tahiti limes om de bomen voor te bereiden op een nieuwe oogst in de tweede helft van 2019 (wanneer de prijzen doorgaans hoger zijn). 

Volgens afnemers was het begin april moeilijk om Tahiti limes van goede kwaliteit te vinden. Er was geen rijp fruit beschikbaar en het jonge fruit was nog onrijp. Om deze reden is de oogst uitgesteld. Het fruit van de beste kwaliteit was bestemd voor de exportmarkt. De notering van Tahiti limes bedroeg tussen 1 en 15 april €5,31 per doos van 27 kilo en dat is maar liefst 63,6% hoger dan in de eerste twee weken van maart. 

Bron: cepea.esalq.usp.br 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven