Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiwibestelers in touw om kiwibessen te beschermen tegen lentenachtvorst


Steenfruit- en kersentelers hebben heel wat slapeloze nachten achter de rug. Ze waren de voorbije nachten in de weer om de bloesems te beschermen tegen de negatieve temperaturen. Maar ook de kiwibestelers hebben heel wat zorgen gehad. Bij kiwibesplanten zijn er nog geen bloemen te zien, wel zijn er hier en daar al bloemknoppen zichtbaar. Maar ondanks dat de kiwibes in het Engels gekend is als “hardy kiwi” (winterharde kiwi) zegt dit niets over de gevoeligheid van deze plant voor de vorst. Niet-dormante planten zijn uiterst gevoelig voor negatieve temperaturen. Als de evolutie van de fenologie op gang komt, is er een voortdurende dreiging van de vorst.



Een goede beregeningsinstallatie is essentieel om dit probleem het hoofd te bieden. De voorbije week waren de kiwibestelers dan ook massaal bezig om de jonge scheuten te beschermen tegen de vorst. De beelden van de beschermende ijslaag mogen dan wel mooi ogen, maar het was bang afwachten of de bescherming effectief geweest was. Op de meeste plaatsen is de vorst goed bestreden kunnen worden en is de schade beperkt gebleven. Maar we mogen nog niet op beide oren slapen, want tot half mei (IJsheiligen) is er nog vorst mogelijk. "Maar veel rust krijgt de kiwibesteler niet, want ondertussen staat de volgende bekommernis reeds voor de deur: een goede bestuiving die zowel kwantiteit als kwaliteit moet garanderen. Dit jaar wordt de bloei verwacht, afhankelijk van regio en ras, rond 25 mei", vertelt Felipe Debersaques, kiwibesonderzoeker aan de UGent. 

" De consument staat meestal niet stil bij de niet aflatende inzet van de pionierende kiwibestelers in de verschillende teelt etappes. Maar die teler is gans het jaar druk bezig om het hoofd te bieden aan de weersomstandigheden, want vorst, droogte , hagel en wind doorkruisen wel eens de vakkennis en de inzet van de teler. Hoe dan ook slagen ze er elk jaar weer in om gezond en lekker snackfruit als de kiwibes te telen. Ook dit jaar zullen de kiwibessen weer volop beschikbaar zijn, allicht vanaf eind augustus", besluit Filip. 

Voor meer informatie: 
Filip Debersaques
Hoofdlector Tuinbouw 
Universiteit Gent
+32(0) 9 243 24 89
+32(0) 495 16 25 57
filip.debersaques@ugent.be 

Publicatiedatum: